Real Madrid heeft zijn elfde Supercopa de España gewonnen. Nadat de finale tussen Real en Atlético Madrid na verlengingen op 0-0 was geëindigd, haalde de Koninklijke het in het King Abdullah Sports City in Djedda na strafschoppen van stadsgenoot Atlético. Thibaut Courtois ontpopte zich tot een van de sterkhouders door onder andere een strafschop te stoppen. Real Madrid is zo de eerste winnaar van het nieuwe format van de Spaanse Supercup.

Tijdens de reguliere speeltijd van de finale waren het vooral de twee doelmannen, Thibaut Courtois en Jan Oblak, die in het spel voorkwamen. In de eerste verlenging was het eerder Real Madrid dat het voortouw nam, maar doelpunten vielen er niet. Na de rode kaart voor Real-middenvelder Federico Valverde vijf minuten voor tijd zette Atlético nog eens alles op alles, maar na 120 minuten was het scorebord nog steeds onbeschreven.

Strafschoppen moesten de beslissing brengen. Terwijl Saúl de paal trof en Thomas Partey op een sterke Courtois stuitte, volbrachten alle strafschopnemers bij Real Madrid hun taak foutloos. Zo kon de vierde Real-speler op het lijstje, Sergio Ramos, de strafschoppenserie al in zijn definitieve plooi leggen. Real Madrid is zo de eerste ploeg die de Supercopa de España wint zonder dat het kampioen of bekerwinnaar werd.

Real Madrid had woensdagavond bekerwinnaar Valencia met 1-3 verslagen in de halve finale, met dank aan onder andere een olympische goal van Toni Kroos – de eerste olympische goal van de Koninklijke sinds Davor Šuker in… 1997. Een dag later beet landskampioen Barcelona met 2-3 in het zand tegen vicekampioen Atlético Madrid, ondanks een 2-1-voorsprong tot in de 81e minuut.

Real Madrid kruipt door zijn elfde eindzege in de Spaanse Supercup wat dichter bij recordwinnaar Barcelona (13 zeges). Zinédine Zidane behoudt dankzij de zege dan weer zijn honderd procent ratio: in de negen finales die hij als Real Madrid-trainer beslechtte trok de Fransman telkens aan het langste einde. Daarin zitten naast twee Spaanse Supercups (2017, 2020) ook drie Champions League-finales (2016, 2017, 2018), twee Europese Supercups (2016, 2017) en twee finales op het WK voor clubs (2016, 2017).