Menig voetballiefhebber zal zijn wenkbrauwen hebben gefronst, toen deze zomer het bericht binnen sijpelde dat het grote Barça was gaan winkelen in Maastricht en dat men daar Xavier Mbuyamba was gaan ophalen. Scepsis alom natuurlijk. Hadden de topclubs in Nederland nu zó liggen slapen of had de jonge centrale verdediger gewoon een gewiekste zaakwaarnemer? Mbuyamba zelf had geen twijfel. “Ik train lekker en ik speel lekker”, zei hij afgelopen najaar nog. “Ik kan na dit seizoen nog drie jaar in Barcelona B spelen. Maar ik hoop dat ik zo snel mogelijk naar het eerste ga”. Een vooruitziende blik, zo blijkt, want sinds deze week traint hij mee met de grote jongens.

FC Barcelona shopte deze zomer overigens meerdere keren in Nederland. Dat Frenkie de Jong werd binnen gehengeld, daar keek uiteraard niemand vreemd van op. Dat één van de grootste talenten van Europa naar één van de beste teams van Europa gaat, is vrij logisch. De overgang van Jong Oranje-middenvelder Ludovit Reis (FC Groningen) naar Catalonië was met enige fantasie ook nog wel te verklaren, maar toen de Blaugranas daarna behalve Mbuyamba ook nog NAC Breda-reserve Mike van Beijnen contracteerden, leek de scoutingcel van de Catalanen bevangen te zijn door een vlaag van verstandsverbijstering.

Nu het seizoen halverwege is, zien we dat Ludovit Reis zich in de basis heeft gewerkt bij de reserves van Barcelona B, dat in de Segunda Division speelt. Mike van Beijnen, niet geheel toevallig de zoon van Frenkie de Jongs zaakwaarnemer Ali Dursun, kwam, net als bij NAC, ook in het reserveteam van de Catalanen niet aan de bak en is inmiddels alweer weg. Hij tekende in december een contract bij het Turkse Gençlerbirligi.

Xavier Mbuyamba had al snel zijn draai gevonden. Hij woont op trainingscomplex La Masia, samen met een stuk of tachtig andere jongens. Voetballers, maar ook basketballers en handballers. De jonge knul kwam in de U17 terecht, maar stroomde al gauw door naar de U19. Hier groeide hij uit tot een vaste kracht en speelde met zijn team onder andere in de UEFA Youth League.

“Ik denk dat Barcelona over een paar jaar wat nieuws moet hebben qua centrale verdedigers. En ik hoop dat ik er dan sta”

Daar liet hij tot nu toe zo’n goede indruk achter, dat kersverse trainer Quique Setién hem deze week, samen met een Spaanse ploeggenoot, liet meetrainen met de A-selectie. En zo staat de tiener, een zoon van Nederlandse en Congolese ouders, ineens op één veld met wereldsterren als Messi en Griezmann en krijgt hij de harde lessen van het topvoetbal bijgebracht door Gerard Piqué en Samuel Umtiti.

Het zal nog wel even duren voordat de boomlange en inmiddels achttienjarige Mbuyamba (1 meter 95) aanspraak kan maken op speelminuten in het eerste elftal. Hoewel: Ansu Fati begon dit seizoen als ploegmaat van de Nederlander en groeide uit tot de grote revelatie van Barça in de eerste seizoenhelft. Maar ook wanneer mocht blijken dat Mbuyamba toch te licht blijkt voor het echte grote werk: dit neemt niemand hem meer af. Een groter contrast bestaat haast niet: binnen een jaar tijd van het gure trainingsveld van een middenmoter in de Nederlandse tweede afdeling, naar de zonnige velden van één van de grootste clubs van de wereld.

Zijn voormalige club MVV zal de recente ontwikkelingen van zijn jeugdproduct met argusogen gadeslaan. Xavier Mbuyamba doorliep de volledige jeugdopleiding van de Maastrichtenaren. Op zijn zestiende maakte hij als amateurspeler zijn debuut in De Geusselt en maakte er al meteen een volwassen indruk. De club bood hem dan ook een driejarig contract aan, maar de entourage van de belofte legde het aanbod naast zich neer. En zo liep Mbuyamba dus transfervrij de poorten van Stadion De Geusselt uit. Geen transfersom voor de Maastrichtenaren dus, enkel een opleidingsvergoeding (van naar verluidt om en nabij de drie ton).

Advertentie