Er zijn wel meer spelers die ‘de nieuwe Messi’ worden genoemd, maar Alen Halilovic kreeg die titel toen hij samen met de enige echte Lionel Messi bij FC Barcelona onder contract stond. Sinds zijn transfer van Dinamo Zagreb naar Barça op 17-jarige leeftijd, voor 5 miljoen euro, speelde de Kroaat al voor zes verschillende clubs. Afgelopen zomer nam Heerenveen zijn huurcontract over van Standard, maar ook in Nederland wil het maar niet lukken voor de nu 23-jarige Halilovic.

2014-2015: 1 wedstrijd voor FC Barcelona in de Copa del Rey, 29 voor Barcelona B (4 doelpunten)
2015-2016: 36 wedstrijden voor Sporting Gijon in La Liga, 1 in de Copa (5 doelpunten)
2016-2017: 6 wedstrijden voor Hamburg in de Bundesliga, 1 in de DFB-Pokal (1 doelpunt), 18 voor Las Palmas in La Liga
2017-2018: 20 wedstrijden voor Las Palmas in La Liga, 1 in de Copa (2 doelpunten)
2018-2019: 3 wedstrijden voor AC Milan in de Europa League, 14 voor Standard in de Jupiler Pro League
2019-2020: 14 wedstrijden voor Heerenveen in de Eredivisie, 2 in de KNVB Beker, 4 voor de beloften van Heerenveen (2 doelpunten)

Bij Standard toonde Alen Halilovic dat hij erg goed kan voetballen, maar dat het mentale aspect van de sport hem niet al te best vergaat. Hij weet zijn gebrek aan defensief loopwerk ook niet op te vangen door geweldige statistieken voor te leggen, en dan wordt het moeilijk voor een oefenmeester om hem steeds op te nemen in de basiself. In de Clasico die na een klein half uur al voorbij was, scoorde hij een wereldgoal. Deze werd echter afgekeurd voor buitenspel en zo deed de Kroaat de netten nooit (officieel) trillen in Luikse loondienst. Standard huurde hem vorig jaar voor anderhalf seizoen van Milan, maar sc Heerenveen nam dat leencontract dus over.

Halilovic kwam in de voorbereiding nog in actie voor Standard tijdens de galamatch tegen Nice

In Friesland verscheen Halilovic dit seizoen amper tweemaal aan de aftrap, 14 keer viel hij in. Met een gemiddelde van 23 minuten per gespeelde wedstrijd kan hij niet tevreden zijn over zijn Nederlandse periode. Vandaag ging zijn team met 2-1 onderuit bij Fortuna Sittard, zelf mocht hij in minuut 81 opdraven.

Het lijkt erop dat de 23-jarige technicus dringend de stap van eeuwig talent naar gedisciplineerde basisspeler moet zetten. Als hij na dit seizoen terugkeert naar Milaan, zal hij ongetwijfeld op zoek moeten naar een club die hem definitief wil aantrekken. Zijn contract bij AC Milan verloopt immers een jaar later.

Advertentie