Roda JC Kerkrade stevent af op het slechtste seizoen uit de historie van de club. De zeventiende plaats op de ranglijst en het belabberde voetbal kostte trainer Jean-Paul de Jong deze week de kop. De Limburgers hebben voor wat betreft trainersontslagen inmiddels een reputatie opgebouwd waar menig Zuid-Europeaanse clubeigenaar jaloers op zou zijn. De afgelopen tien jaar versleet de Koempelclub maar liefst twaalf trainers.

Harm van Veldhoven was de laatste trainer die het langer dan twee seizoenen vol hield in de dug out van de Kerkradenaren. De Nederbelg, onder meer ex-coach van KV Mechelen, Lommel, Cercle Brugge en Westerlo, was er van november 2008 tot juni 2012 actief als T1. Ná hem is er geen trainer meer geweest die het zo lang vol hield.

Ruud Brood, Jon Dahl Tomasson, Darije Kalezic, Yannis Anastasiou, Robert Molenaar en Jean-Paul De Jong werden ontslagen. René Trost stapte uit eigen beweging op. De laatste vijf jaar gingen er maar liefst negen trainers doorheen in Kerkrade.

De lijst van Roda-trainers vanaf Van Veldhoven:

Harm van Veldhoven2008-2012
Ruud Brood2012-2013
Rick Plum & Regillio Vrede2013 (a.i.)
Jon Dahl Tomasson2014
René Trost2014-2015
Rick Plum & Regillio Vrede2015 (a.i.)
Darije Kalezic2015-2016
Yannis Anastasiou2016-2017
Huub Stevens2017 (play offs)
Robert Molenaar2017-2019
Eric van der Luer2019
Jean-Paul de Jong2019-2020

Met het ontslag van Jean-Paul de Jong is opnieuw een hoofdstuk geschreven van het maar voortdurende Kerkraadse treurspel. Terwijl de club juist gebaat is bij rust in de tent, volgt de ene na de andere rel zich op. Een pseudo-investeerder uit Mexico die met pek en veren het stadion is uitgejaagd, interim-directeuren die even snel in als uit dienst treden, een begrotingstekort dat maar blijft oplopen en toeschouwersaantallen die maar blijven teruglopen. Kortom: het heeft er al eens zonniger uitgezien boven het Parkstad Limburg Stadion.

Voordat de club met een nieuwe trainer in zee gaat, wil men eerst een technisch directeur aanstellen. Tot die tijd neemt assistent-coach Maurice Verberne de honneurs waar. De clubleiding heeft de handen meer dan vol de komende tijd, want Roda zoekt momenteel niet alleen een trainer en een technisch directeur, maar moet het op dit moment ook doen zonder algemeen directeur en zonder raad van commissarissen.

Advertentie