Het Brussels voetbal treurt om het overlijden van Jean-Pierre Janssens. De voormalige rechtsbuiten, die onder trainer Pierre Sinibaldi tweemaal kampioen werd met Anderlecht, overleed op 82-jarige leeftijd.

Janssens werd in 1937 geboren in Sint-Gillis. Op zijn zestiende debuteerde hij in het eerste elftal van Union Sint-Gillis, dat in die periode nog in Eerste klasse speelde. Ook zijn zeven jaar oudere broer Augustin ‘Tintin’ speelde toen in het eerste elftal van de elfvoudige landskampioen. Janssens stond in de Jaarbeursstedenbeker 1958/60 aan het kanon tegen AS Roma en Birmingham City.

In 1961 stapte Janssens over naar Anderlecht, dat Union inmiddels wat voorbij had gestoken als grootste Brusselse club. Onder de Corsicaanse trainer Pierre Sinibaldi werd Janssens twee keer kampioen met Anderlecht: in zijn debuutseizoen (1961/62) en in zijn afscheidsseizoen (1963/64). Tussendoor had Janssens ook een bijdrage geleverd aan een van de grootste Europese stunts ooit van Anderlecht: in de Europacup I 1962/63 scoorde de rechtsbuiten het tweede paars-witte doelpunt in het 3-3-gelijkspel tegen het Real Madrid van Di Stéfano, Puskas en Gento, waarna Jef Jurion in de terugwedstrijd de klus klaarde (1-0). Na zijn vertrek naar UR Namur in 1964 werd Janssens op rechtsbuiten vervangen door Johan Devrindt.

Naast Union en Anderlecht mogen nog een pak andere Brusselse clubs hun vlag halfstok hangen. Na zijn vertrek bij Anderlecht speelde Janssens immers nog voor Crossing Molenbeek, SCUP Jette, Uccle Sport, CS La Forestoise en Leopold CB. Enkel in het seizoen 1964/65 verliet hij even het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tijdens zijn avontuur bij UR Namur.

Advertentie