Het is mooi om te zien. Fans die hun ploeg door dik en dun steunen terwijl de degradatie onafwendbaar lijkt te zijn. Zo was het ook bij Cercle Brugge. Niemand gaf de Vereniging nog een echte kans om in de hoogste voetbalklasse te blijven, maar toch blijven de Cercle-fans massaal hun ploeg steunen. En dat loont blijkbaar, want na de zege op STVV doet Cercle weer helemaal mee voor het behoud in de Jupiler Pro League.

Groen-zwart draait allesbehalve een goed seizoen. Terwijl het wel vaak aanspraak mocht maken op meer, slaagde het er niet in veel punten te pakken. Tot de zege tegen KV Mechelen zo blijkt. Met een 6 op 6 is de hoop terug in het groene gedeelte van Brugge. Diezelfde hoop die geleidelijk aan verdwenen was na de 1-2-verliespartijen tegen zowel Antwerp als Anderlecht.

De match tegen Eupen was juist daarom een erg belangrijke match, die van de laatste kans (zoals we dit seizoen al vaak gehoord hebben). Dankzij gratis tickets én busvervoer verzorgden meer dan 400 supporters de sfeer in Eupen, na een busrit van een kleine drie uur. Cercle verloor echter met 1-0 en leek definitief veroordeeld tot 1B.

De zege tegen KV Mechelen zorgde echter voor een ommekeer, want 569 supporters maakten een speeldag later de verplaatsing (met opnieuw gratis tickets) naar Haspengouw. En dat loonde nu wel. Het werd een Brugs volksfeest in Limburg en daar was zelfs commentator van dienst van onder de indruk.

Bij Sint-Truiden kunnen ze die bal niet binnenhouden. En iedere keer wordt het onthaald met gejuich door de supporters van Cercle, die er door de sfeer ervoor hebben gezorgd dat Cercle hier eigenlijk een thuiswedstrijd speelde. Ook al is het een andere ondergrond. Zij maakten de hele wedstrijd lang kabaal, hebben hun ploeg meer dan ondersteund. Dat moet ook gezegd!

Floris Geerts tijdens STVV – Cercle Brugge

Terwijl ze dus door iedereen al gedegradeerd zijn (of waren), blijven de fans, gratis of niet, hun ploeg steunen door dik en dun. Naar Moeskroen, opnieuw een heel erg belangrijke wedstrijd, gaan maar liefst 1.225 Cercle-supporters mee. Opnieuw op kosten van Cercle.

Sinds Cercle van voorzitter veranderd is (nu Vincent Goemaere), waait er een nieuwe wind. En dat fris nieuw windje is ook de supporters niet ontgaan. Op korte tijd is bij alle Cercle-fans het groen-zwarte vuur in de supportersharten weer aangewakkerd.

Cercle doet op die manier aan klantenbinding, de supporters voelen zich door zo’n acties terug thuis op Cercle. Dat is ook mede te danken aan Cercle-coach Bernd Storck, die zich vaak tot de supporters richt in video-voorbeschouwingen. Wat Storck gepresteerd heeft is uniek, hij heeft van een groep individuele spelers een team gemaakt. Een team dat voor elkaar door het vuur gaat, kijk maar naar de ontlading op STVV.

Met 4 punten achterstand op KV Oostende en 3 op Waasland-Beveren is met nog vier wedstrijden te spelen alles nog mogelijk. En de Cercle-supporters? Die geloven er alvast nog in!

Advertentie