RFC Tilleur trekt zich met ingang van volgend seizoen terug uit de nationale reeksen. De Luikenaren komen momenteel uit in de Tweede Amateurklasse en dienen voor het nieuwe seizoen, net als alle andere ploegen uit D2 en D3, voor het eerst een licentie aan te vragen bij de Belgische voetbalbond. De voorwaarden waaraan amateurclubs vanaf komende voetbaljaargang moeten voldoen, zijn volgens voorzitter Gaëtan Dell’Aera echter louter “financiële, administratieve en andere pesterijen”, die hem zouden nopen onverantwoorde investeringen te doen. Daar past hij voor en dus hoopt hij met zijn club vanaf komend seizoen een nieuwe uitdaging aan te kunnen gaan in de Provinciale Reeksen.

Een hard gelag voor spelers, staf en vooral voor de supporters van de Métallo’s. Nu de directie van hun club er na twee seizoenen in Tweede Amateur de brui aan geeft. zal Stade de Buraufosse voortaan het decor zijn van voetbal in de Provinciale Reeksen. President Dell’Aera begrijpt de emotie, maar is van mening dat er door de Belgische voetbalbond van de amateurclubs – en met name van de clubeigenaren – onevenredig grote financiële risico’s worden gevergd. “We hebben het hier wel nog steeds over amateurvoetbal!”

Hoewel de preses aangeeft de voorgaande jaren met veel plezier geïnvesteerd te hebben in Tilleur, kiest hij er voor met zijn ploeg volgend seizoen een trede lager te gaan voetballen. Zodat hij weer plezier kan hebben in het runnen van zijn club, met spelers uit de eigen jeugd en dat alles zonder het gevoel te hebben rond te moeten lopen met “het Zwaard van Damocles” boven zijn hoofd.

Stamnummer 21 geeft in een statement aan dat men van mening is dat er door de bond een sfeer wordt gecreëerd, waarin clubs alleen nog maar gaan spelen om niet te degraderen, in plaats van juist te spelen om te promoveren. “Wanneer je promoveert en als clubeigenaar niet diep in de portemonnee tast, of beter gezegd je bankrekening plundert, kun je niet eens voldoen aan de licenties en wordt je meteen weer een divisie lager teruggezet”, zegt eigenaar Dell’Aera.

Sportief directeur Quentin Falcione bracht de trieste boodschap donderdagavond over aan de spelersgroep. De clubleiding liet weten dat men hoopt dat de spelers, ondanks de teleurstellende mededeling, er alles aan zullen doen om Divisie 2 door de voordeur te verlaten. RFC Tilleur gaat het nieuwe avontuur in Provinciaal overigens wel zeker aan zonder de huidige trainer Christophe Kinet. Die maakte enige weken geleden zelf al bekend aan het einde van het seizoen te zullen vertrekken uit Saint-Nicolas.