Spanning troef in de Turkse Süper Lig. Alles staat bovenin op een zakdoek. Het verschil tussen de top vier bedraagt slechts één punt. Bij alle vier de ploegen spelen heel wat oude bekenden, waaronder ex-Buffalo Alexander Sørloth. Hij is topschutter in Turkije.

İstanbul Başakşehir leidt na twee derde van de competitie de dans in Turkije. Boz Baykuşlar (de uilen) tellen één punt meer dan achtervolgers Trabzonspor, Galatasaray en Sivasspor die alle drie op een gedeelde tweede plaats staan. De andere ploegen volgen op een boogscheut. Een overzicht.

İstanbul Başakşehir – 1ste (46 punten)

In haar dusver twaalfjarige geschiedenis op het hoogste niveau – inclusief dit seizoen -, doet Başakşehir het sinds haar tweede promotie in 2014 prima in Turkije. De afgelopen vijf seizoenen eindigde het telkens in de top vier, vorig jaar miste het op een haar na de titel.

Başakşehir is een ploeg vol vedetten. Heel wat spelers met naam en faam vinden er hun onderdak: Gaël Clichy (ex-Arsenal en Manchester City), Martin Škrtel (ex-Liverpool), Eljero Elia (ex-Feyenoord), Robinho (ex-Real Madrid, Manchester City en AC Milan), Gökhan İnler (ex-Napoli) en Demba Ba (ex-Chelsea en Newcaslte). Die laatste kwam in het verleden anderhalf seizoen uit voor Moeskroen.

Trabzonspor – 2de (45 punten)

Trabzonspor heeft met Alexander Sørloth de topschutter in haar rangen. De Noor heeft een kort verleden in België. Hij speelde in 2019 een half seizoen voor AA Gent. Dit seizoen kan de aanvaller verbluffende cijfers voorleggen. De linkspoot scoorde in 22 wedstrijden dusver 19 doelpunten en gaf eveneens vijf assists. De 24-jarige spits heeft met al zijn goals een groot aandeel in het succes van Trabzonspor dit seizoen.

Zijn spitsbroer Daniel Sturridge is eveneens geen nobele onbekende. De Engelse aanvaller speelde verschillende seizoenen voor Liverpool, Chelsea en Manchester City. Ook de Nigeriaan John Obi Mikel – die jarenlang het mooie weer maakte bij Chelsea – komt uit voor de Turkse kustploeg.

Trabzonspor wordt samen met Beşiktaş, Fenerbahçe en Galatasaray, gezien als een van de grote vier clubs in Turkije. Het was lang de enige ploeg buiten Istanbul die de Turkse competitie wist te winnen. Toch wacht de club als sinds 1984 op een nieuwe landstitel, al werd hen die na de opspraak van Fenerbahçe in 2010 al een keer toegekend. De afgelopen jaren was Karadeniz Firtinasi (Storm van de Zwarte Zee) goed voor een resem tweede en derde plaatsen. Trabzonspor heeft nog een match tegoed. Mits het die wedstrijd wint, kan de ploeg van Sørloth de leidersplaats in Turkije overnemen.

Galatasaray SK – 3de (45 punten)

Galatasaray is ongetwijfeld de grootse naam in het rijtje. De kampioen van vorig seizoen is ook dit jaar in de running om zichzelf op te volgen als competitiewinnaar in eigen land. De ploeg uit Istanbul bemachtigde de afgelopen jaren geregeld de titel in Turkije en is – op enkele seizoenen na – een vaste waarde in de top van de ranking.

Galatasaray heeft met spelers als Radamel Falcao (ex- Porto, Atlético Madrid, Manchester United en Monaco) en de Uruguayaanse doelman Fernando Muslera een prima ploeg. Ook bij Aslanlar (de leeuwen) duiken een aantal Belgisch getinte namen op. Christian Luyindama (ex-Standard), Ryan Donk (ex-Club Brugge) en Henry Onyekuru (ex-Eupen en Anderlecht) waren in het verleden allemaal actief in België.

Sivasspor – 4de (45 punten)

Sivasspor is de vreemde eend in de bijt. De ploeg uit Sivas promoveerde in 2017 – na een jaartje afwezigheid – naar de hoogste klasse in Turkije. In het seizoen 2008/09 eindigde de ploeg al eens op een knappe tweede plaats. Dat is dusver het beste resultaat ooit voor Yiğidolar (de moedigen), dat – behalve twee titels in de Turkse tweede klasse – geen roemrijke geschiedenis heeft in Turkije.

Bij Sivasspor speelt de Braziliaan Claudimer. De middenvelder was van 2015 tot 2017 tweeënhalf seizoen actief bij Club Brugge. Ook de naam van Arouna Koné doet een belletje rinkelen. De Ivoriaan begon zijn voetbalcarrière bij Lierse. Nadien speelde de aanvaller onder andere nog voor PSV, Sevilla, en Everton.

Alanyaspor – 5de (39 punten)

De nummer vijf in de stand Alanyaspor, mag ook een verrassing genoemd worden. De ploeg aan de Middellandse Zee volgt op zeven punten van leider Başakşehir. Het speelt sinds 2016 op het hoogste niveau in Turkije en strijdt dit seizoen voor het eerst mee om Europees voetbal.

Ook zij hebben met Fabrice N’Sakala – voormalig verdediger bij Anderlecht – een speler met een verleden in de Jupiler Pro League in hun rangen. Voor hen lijkt het kampioenschap dit seizoen iets te hoog gegrepen.

Fenerbahçe – 6de (38 punten) en Beşiktaş – 7de (37 punten)

Die andere twee grote namen in het Turkse voetbal, Fenerbahçe en Beşiktaş, doen het dit jaar minder goed en staan op een respectievelijke zesde en zevende plaatsen in het klassement. Ze volgen op korte afstand van de rest, al zal een fameus inhaalmanoeuvre nodig zijn om bovenin te kunnen meestrijden.

Advertentie