Dag op dag één jaar geleden legde Ajax een weergaloze prestatie op de mat in Bernabéu (1-4). Niet veel later gingen de Amsterdammers ook op bezoek bij Juventus met de overwinning aan de haal. Vandaag halen veel Ajax-supporters de ‘in goede en slechte dagen-plaatjes’ boven na enkele nederlagen in de Eredivisie en een pijnlijke exit uit zowel Champions League als nationaal bekertoernooi. Vorig jaar dachten de Lokerse fans dat degradatie naar eerste klasse B het ergste was dat hen kon overkomen, nu zouden ze al tevreden zijn met een plekje in de hoogste amateurdivisie komend seizoen. Twaalf maanden geleden wisten ze in Genk dat ze als favoriet aan de Play-offs gingen beginnen, vandaag wordt het behalen van het laatste PO1-ticket al een loodzware opdracht. Enkele mindere prestaties van de troepen van Klopp zorgden ervoor dat ze – terwijl ze de titel al maanden geleden officieus binnenhengelden en nog een reële kans hebben om door te stoten in de Champions League – nu in vraag gesteld worden. Het kan weergaloos snel gaan in de voetbalsport, en daar kunnen we enkele lessen uit trekken.

Schroef je verwachtingen bij. Iedereen kent ze wel, die steeds negatieve medefans die de eigen spelers, trainers of bestuursleden dag in dag uit bekritiseren. Schrijf aan deze mensen geen voorbeeldfunctie toe wat betreft jouw supportersidentiteit. Laat de slinger ook niet helemaal doorslaan naar de andere kant, ook constant positivisme helpt de zaken niet vooruit. Elke voetbalclub ter wereld kent pieken en dalen. Geniet van de goede momenten en wees redelijk als het even minder gaat. Besef dat fantastische periodes opeens onderbroken kunnen worden door een non-prestatie, en – heel belangrijk – vice versa. Leef in het heden wanneer jouw club mooi voetbal en dito resultaten voorlegt en kijk vol vertrouwen naar de toekomst als het even minder gaat. De supporters van Cercle Brugge hebben bewezen dat steun in kwade dagen wonderen kan doen. Voetbal zal altijd een sport blijven waarin realisme, positivisme en negativisme de strijd met elkaar aangaan. Wij als supporters hebben een rol te vervullen in het zoeken naar een evenwicht tussen deze drie uitersten. Laat ons deze rol met verve vervullen en denk eraan: hoewel zonneschijn nooit eeuwig duurt, kan je erop rekenen dat er altijd zonneschijn komt na regen.