Dit weekend vangt de finaleronde in de Proximus League aan. Twee wedstrijden moeten uitmaken welke ploeg zich volgend jaar voegt bij de teams in 1A. Mits uiteraard achteraf de einduitslag niet wordt bestreden bij het BAS. Het is tweemaal OHL tegen Beerschot en dat terwijl Virton eigenlijk als eerste eindigde in de totaalranking. Over promotie hoeft zich in de Gaumestreek niemand druk te maken. Dat is weggelegd voor de nummers drie en vijf van de eindrangschikking. De KBVB geeft sinds de hervormingen in het voetbal namelijk een geheel eigen draai aan het begrip competitie.

En dat terwijl de verschillende dictionaires er toch vrij duidelijk over zijn:

com·pe·ti·tie (de; v; meervoud: competities)1(sport) serie wedstrijden waarin de deelnemers of verenigingen één of twee keer tegen elkaar uitkomen en waarbij de deelnemer die de meeste punten haalt, wordt uitgeroepen tot winnaar. 

Volgens de Belgische voetbalbond luidt de betekenis echter ongeveer zo:

com·pe·ti·tie (de; v; meervoud: competities)1(sport) serie wedstrijden waarin de deelnemers of verenigingen vier keer tegen elkaar uitkomen en waarbij het niet vanzelfsprekend is dat de deelnemer die de meeste punten haalt, wordt uitgeroepen tot winnaar.

Vier jaar 1B. Vier promotiefinales. In de helft van de gevallen zonder de winnaar van de reguliere competitie. Een mooi moyenne, mocht het gaan om de script van een voetbalklucht. Voor een competitie die geacht wordt serieus te worden genomen, slaat het concept natuurlijk volledig de plank mis. Na Lierse in 2017 is nu Virton het kind van de rekening. En Westerlo, als nummer twee van de eindrangschikking, natuurlijk ook.

Frappant is dat het aan de onderkant van de ranglijst weer helemaal anders is geregeld. Beter gezegd: daar gelden wel de “normale” regels. De laatste en de voorlaatste in de stand spelen de Play-downs. Je zou dan toch de regel verwachten dat de laatst geëindigde in periode 1 speelt tegen de laatst geëindigde uit periode 2. Dat zou dan betekenen dat niet Roeselare maar Lommel (laatste in periode 1) dit jaar de barragematchen voor behoud zou moeten spelen.

Maar soit, het zal de fans uit Oud-Heverlee, Leuven, het Kiel, Wilrijk en Ekeren een zorg zijn. Zaterdag is het stadion van de Ratten volledig uitverkocht voor de heenmatch en een week later zal het Aan den Dreef niet anders zijn. Ik heb geen voorkeur, maar ergens zou je hopen dat Beerschot promoveert. Enkel en alleen omdat het de ultieme bevestiging zou zijn van de kluchtige format van de competitie in 1 B.

Probeer het immers maar eens uit te leggen, deze zomer op je vakantie-adres in het buitenland. “Bij ons in België promoveert de nummer vijf van de competitie naar de hoogste klasse”. “Oh, niet de nummer één?”. “Nee, nee. Die speelt, net als de nummers twee tot en met zes, met een aantal eersteklassers mee om Europees voetbal. Maar volgend jaar staan vijf van die zes dan wel weer gewoon in Tweede klasse” ( *)

(*) DISCLAIMER: hoewel je op dat moment volledig de waarheid spreekt, speel je met het risico dat de barman je gesprek opvangt en meteen een taxi terug naar je hotel bestelt, omdat hij niet anders kan dan te concluderen dat je teveel gedronken hebt.

Advertentie