Het coronavirus eist nu ook doden in de voetbalwereld. Lorenzo Sanz, ex-voorzitter van Real Madrid, is zaterdag op 76-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Covid-19. Na meer dan een week koorts te hebben gehad testte hij positief op corona, hetgeen hij niet overleefde. Onder Sanz’ bewind won Real Madrid in 1998 zijn eerste Champions League, 32 jaar na de laatste Europacup I-zege in 1966.

Sanz lag sinds enkele dagen in kritieke toestand in het ziekenhuis. De 76-jarige Spanjaard, die ook leed aan diabetes en nierfalen, werd op intensieve zorgen in een kunstmatige coma gehouden. Zijn zoon Lorenzo junior had eerder op de dag nog laten weten dat de toestand van zijn vader in de afgelopen dagen niet verbeterd was. “Hij knokt als de kampioen die hij is, maar na twee dagen met steeds minder krachten. Hopelijk voltrekt dankzij onze steun alsnog een mirakel”, liet Sanz jr. toen nog hoopvol weten.

“Mijn vader is zopas overleden”, liet Lorenzo Junior gisterenavond om 21u45 weten via Twitter. “Hij verdiende een soortgelijk einde niet. Een van de meest mooie, dappere en hardwerkende mensen die ik kende, verlaat ons. Zijn familie en Real Madrid waren zijn passie. Mijn moeder en mijn broers hebben met trots van alle momenten met hem genoten. Rust zacht.”

Diego Tristán boven Luís Figo

Sanz is vooral bekend om zijn termijn als voorzitter van Real Madrid. De geboren Madrileen, die als zakenman fortuin vergaarde via onroerend goed en de bouwsector, was van 1985 tot 1995 ook directeur bij Real Madrid onder voorzitter Ramón Mendoza. Toen Mendoza in 1995 omwille van verscheidene problemen moest aftreden als voorzitter, nam Sanz de fakkel van hem over.

Met zijn eigen geld haalde Sanz spelers als Roberto Carlos, Clarence Seedorf, Davor Šuker en Predrag Mijatović naar het Santiago Bernabéustadion. Dat leidde in 1998 tot de eerste Europacupzege sinds 1966. Onder zijn bewind won Real Madrid ook de Spaanse landstitel (1997), het WK voor clubs (1998) en een tweede Champions League-zege (2000). Toch verloor hij in 2000 na vijf jaar voorzittersschap de verkiezingen van huidig Real-voorzitter Florentino Pérez. Een van de sterke programmapunten van Pérez was destijds de belofte om toenmalig Barcelona-ster Luís Figo te strikken, terwijl Sanz zich eerder projecteerde op de toen nog opkomende Mallorca-spits Diego Tristán.

Sanz, wiens zoon Fernando van 1996 tot 1999 bij het eerste elftal van Real Madrid speelde en wiens dochter Malula in 2000 in het huwelijksbootje stapte met toenmalig Real-verdediger Míchel Salgado, probeerde in 2005 de Italiaanse voetbalclub Parma FC te kopen. De deal sprong uiteindelijk af. Sanz stelde zich een jaar later kandidaat voor de voorzittersverkiezingen van Real Madrid, maar hij werd niet herverkozen. De Madrileen kocht dan maar de toenmalige Spaanse tweedeklasser Málaga CF, met wie hij in 2008 naar de Primera División promoveerde. In 2010 verkocht hij de club aan sjeik Abdullah bin Nasser Al Thani, die de club drie jaar later naar de kwartfinale van de Champions League loodste.

Advertentie