In de rubriek ‘vergane glorie’ licht DFVF telkens een ‘vergane’ ploeg uit. In aflevering negen van deze reeks aandacht voor KVV Overpelt-Fabriek. Deze club werd opgericht door fabrieksarbeiders uit de gelijknamige wijk in het Limburgse Overpelt. Het was een populaire volksclub, die helaas nooit wist door te dringen tot Eerste Klasse. In 2003 fuseerde Overpelt-Fabriek met Lommel SK tot Koninklijke United Overpelt-Lommel, kortweg KVSK United.

In de roaring twenties wordt in Noord-Limburg de voetbalclub Vlug & Vrij Overpelt-Usines opgericht. In 1927 sluit men zich aan bij de Belgische Voetbalbond met stamnummer 1064. Amper zes jaar later, in 1933, wordt de club alweer geschrapt van de bondslijsten, om vervolgens in 1937 opnieuw te worden opgericht als Vlug & Vrij Overpelt-Fabriek (stamnummer 2554).

Arbeidersclub

Vlug & Vrij Overpelt-Fabriek werd gesticht door de arbeiders van de zinkfabriek uit de gelijknamige volksbuurt.  De arbeiderswijk Overpelt-Fabriek ontstond op de heide van de Kempen, in het braakliggende gebied tussen Overpelt en Lommel, nadat zich daar een Duitse zinkfabriek vestigde. De fabriek was lange tijd de voornaamste werkgever van de regio.

Vlug & Vrij Overpelt-Fabriek is van begin af aan een echte volksclub en de tribunes van Stadion De Leukens zijn niet zelden volgepakt met fabrieksarbeiders. In 1954 bereiken de rood-blauwen voor het eerst de nationale reeksen, met een promotie naar de toenmalige Vierde Klasse. Na een driejarig verblijf in Vierde, stoot Overpelt in 1957 door naar Derde klasse.

Tweede Klasse

In het seizoen 1981/1982 wordt Overpelt-Fabriek kampioen van de Derde Klasse B, met maar liefst zeven punten voorsprong op een groep van vijf achtervolgers, bestaande uit Eendracht Gerhees Oostham, Lommel, Herentals, Hoesselt en Turnhout. Overpelt knokt drie jaar lang tegen de degradatie. Aanvankelijk met succes. In 1983 eindigt de ploeg als dertiende en in 1984 als veertiende, net boven de degradatiestreep. In het derde seizoen geraakt KVVOF echter niet van de laatste plaats in de rangschikking en degradeert het samen met KRC Harelbeke terug naar Derde.

Bekende spelers van KVV Overpelt-Fabriek: Gerard Plessers, Jochen Janssen, Constant Joacim, Michel Noben, Jacky Peeters, Pierre Plessers, Vital Vanaken, Johnny Velkeneers, Wilfried Delbroek, Fons Kelgtermans, Willy van der Kuijlen, Marco Nys, Bart Peeters, Jacky Peeters, Wouter Scheelen, Olaf Vandael, Wim Van Looy, Mischa Werdens en Wil Vanwoerkum

In de daarop volgende periode pendelt de club telkens tussen Derde en Vierde Klasse, om in 1994, inmiddels als Koninklijke Vlug en Vrij Overpelt-Fabriek opnieuw te promoveren naar Tweede Klasse. In het seizoen 1993/1994 eindigt Overpelt in de competitie als derde, achter kampioen Patro Eisden en Capellen en daarmee kwalificeert het team zich voor de eindronde. In die eindronde wordt achtereenvolgens afgerekend met RCS Verviers (na strafschoppen), Vigor Wuitens Hamme en Capellen.

In het eerste seizoen van de terugkeer naar Tweede Klasse behaalt KVV Overpelt-Fabriek de hoogste notering ooit: een elfde plaats. Het jaar erna gaat het weer wat moeizamer, maar toch weet de club met een vijftiende stek de degradatie ternauwernood nog af te wenden. In het seizoen 1996/1997 eindigt de ploeg als allerlaatste in de stand, met een straatlengte achterstand op mede-degradanten Union St. Gillis en Olympic Charleroi.

Fusie

Tot overmaat van ramp keldert Overpelt een jaar later meteen naar Vierde, samen met Mol en het arme Poederlee, dat dat jaar slechts één schamel puntje weet te sprokkelen. In het seizoen 2002/2003 speelt het inmiddels door financiële problemen geplaagde KVVOF weer in Derde Klasse. Buurman Lommel SK, op dat moment actief in Eerste Klasse, gaat failliet en wordt door de voetbalbond geschrapt. Uiteindelijk fuseren de twee clubs tot KVSK United. De fusieclub neemt weliswaar het stamnummer 2554 van Overpelt over, maar gaat spelen in het Soevereinstadion in Lommel.

Advertentie