Het doek is inmiddels gevallen over het Belgische voetbal. Vele profclubs zijn voorstander van de beslissing, maar er zijn ook een paar clubs die met een wrange nasmaak achterblijven. Zo ook uittredend landskampioen Racing Genk. Aan het Duitse BILD vertelt Genk-coach Hannes Wolf over deze moeilijke situatie voor de Limburgers. 

Racing Genk is ondertussen weer aan de beterhand. Dat Hannes Wolf daar voor iets tussen zit, valt niet te ontkennen. Het spel van KRC Genk verbeterde zienderogen, Wolf heeft terug een ploeg met vechtlust op het veld gezet. Dat net nu de competitie wordt stopgezet, zorgt dan ook voor een wrange nasmaak bij Hannes Wolf en zijn team.

“Uitgaande van het sportieve is het einde van het seizoen natuurlijk bitter voor ons. We stonden op de zevende plaats en hadden nog een wedstrijd in de reguliere competitie tegoed, bovendien zelfs thuis tegen de zesde. Het zou een echte finale geweest zijn. We dachten dat we een goede kans hadden om op zijn minst vijfde te worden en zo naar de Europa League te gaan”, verklaarde Wolf aan het Duitse dagblad BILD.

“Maar we moeten de feiten onder ogen zien: we hebben een pandemie. En voor mij is voetbal een weerspiegeling van de samenleving als geheel. Als we in de zomer kunnen zeggen dat we de crisis redelijk goed hebben doorstaan, dan kunnen we allemaal tevreden zijn. Zowel in het voetbal als op alle andere gebieden van het leven.”

Op korte termijn heeft de Duitse ex-coach van HSV toch een goede indruk achtergelaten, want Wolf had al de zegen van het Genkse bestuur gekregen voor een verlengd verblijf. En dat na het vertrek van Samatta en Berge en de blessures van basisspelers als Heynen en Uronen.

“We zijn een heel gezonde club en in de winter ontvingen we nog ongeveer 30 miljoen euro aan transferopbrengsten en gaven we zelf aanzienlijk minder uit. Daar profiteren we nu van. Voor andere clubs is het veel moeilijker, het gaat al om het bestaan.”

Momenteel liggen de trainingen dus stil. Spelers die liever naar huis wilden, kregen daarvoor de toestemming van de club, net als een een individueel trainingsprogramma. Spelers die in Genk blijven, zullen individueel trainingen krijgen op de club, naast nog een apart traject voor thuis.

“In een situatie als deze sluit je je als speler niet alleen fysiek, maar ook mentaal af. We hebben met Stijn Quanten een psycholoog die bij AC Milan en in de Formule 1 heeft gewerkt en bekend is met extreme situaties. Hij biedt de spelers mentale training op de computer. Bovenal worden reactievermogen en perceptie geoefend. Als voorbeeld: verschillende symbolen knipperen snel achter elkaar en de speler moet er zoveel mogelijk onthouden.”

Om af te sluiten kwam Wolf ook nog eens terug op de situatie in zijn thuisland: “Het is een situatie die zes weken geleden volkomen onvoorstelbaar was. Iedereen zou nu wel blij zijn met wedstrijden achter gesloten deuren, dat zou leuk zijn. Een stopzetting van de competitie zou in Duitsland een veel grotere uitdaging zijn dan in België. Simpelweg omdat we hier maar één degradatieteam hebben, dat is veel makkelijker te managen. “

Advertentie