Peter Bonetti, clubicoon van Chelsea en als bankzitter wereldkampioen met Engeland in 1966, is op 78-jarige leeftijd overleden. De Engelsman, die Chelsea in 1971 mee aan zijn allereerste Europese trofee hielp, was al een tijdje ziek.

Waar een moeder al niet goed voor is. Het was Bonetti’s moeder die destijds een brief schreef naar toenmalig Chelsea-trainer Ted Drake met de vraag om haar zoon te laten testen. De club kreeg er geen spijt van, want na zijn komst in 1960 groeide Bonetti vrij snel uit tot een belangrijk figuur bij Chelsea. De club degradeerde in 1962 wel naar de Second Division, maar stond na één seizoen wel terug in de hoogste Engelse divisie. In de jaren nadien won Chelsea de League Cup (1965), de FA Cup (1970) en Europacup II (1971). In de finale was het telkens Bonetti, ook wel eens The Cat genoemd vanwege zijn reflexen, die tussen de palen stond voor Chelsea.

Bij de Engelse nationale ploeg stond Bonetti echter in de schaduw van Gordon Banks, die tijdens de League Cup-finale van 1965 tegen Leicester City nog zijn tegenstander was geweest, en later Peter Shilton. Bonetti werd in 1966 wereldkampioen met Engeland, maar hij kwam geen minuut in actie op het toernooi in eigen land. Vier jaar later kwam hij op het WK in Mexico wél in actie: in de kwartfinale tegen West-Duitsland. Engeland gaf een 2-0-voorsprong nog uit handen en Bonetti, die bij de 2-1 van Franz Beckenbauer een blunder beging, werd nadien als zondebok aangewezen.

In 1975 verliet Bonetti zijn geliefkoosde Chelsea, dat pas gedegradeerd was naar de Second Division, voor een avontuur bij het Amerikaanse St. Louis Stars. Bonetti keerde snel terug naar Chelsea en zorgde mee voor de terugkeer naar het hoogste niveau, Toen Chelsea in 1979 opnieuw degradeerde, verliet hij de club voorgoed voor het Schotse Dundee United. Bonetti speelde in alle competities samen 729 officiële wedstrijden voor Chelsea, enkel Ron Harris (795) doet beter. John Terry, die afklokte op 717 officiële wedstrijden, deed net niet beter. Na zijn spelerscarrière werd hij keeperstrainer bij onder andere Newcastle United, Fulham FC, Manchester City, de Engelse nationale ploeg en zijn grote liefde Chelsea.

Advertentie