In Denemarken wordt volgend weekend de voetbalcompetitie hervat. Publiek is wegens de coronapandemia niet welkom, maar eersteklasser AGF Aarhus heeft een virtueel alternatief gevonden, zodat supporters hun team toch live kunnen aanmoedigen.

Voetbalfans van het Deense AGF Aarhus wacht bij de competitiehervatting op 28 mei een unieke experiment. De nummer drie in Denemarken wil via het videoplatform Zoom een videoconferentie houden met haar fans, zodat ze thuiswedstrijden via grote schermen in het stadion live kunnen bijwonen, met interactie.

Op die manier zouden supporters in zekere zin toch aanwezig zijn in het stadion. Een virtueel ticket voor de videoconferentie is gratis. De fans hebben de keuze uit 22 verschillende uitzichtpunten.

“We zijn er trots op dat we de eerste club ter wereld zijn die van dit gegeven gebruik maakt”, vertelt Aarhus-voorzitter Jacob Nielsen in een verklaring. “Hopelijk inspireren we hiermee andere clubs, zodat ook zij hun fans live kunnen laten meegenieten van de wedstrijd in het stadion.”

Voorts kunnen supporters van de Deense ploeg een kartonnen versie van zichzelf in de tribune plaatsen – zoals dat gedaan wordt bij het Duitse Mönchengladbach – en mogen ze voor aanvang van de partij, sjaals, tekeningen en andere attributen ophangen in het stadion.