Geen fans, geen beleving, geen sfeer en geen thuisvoordeel. Dat is de voorlopige conclusie na vier ‘coronaspeeldagen’ in de Duitse Bundesliga. Het oefenmatchgevoel neemt sinds de competitiehervatting de bovenhand, en dat weerspiegelt zich op het veld, in de resultaten en in de statistieken. De term ‘uitvoordeel’ doet zijn intrede.

Geen zingend of scanderend publiek dat een ploeg op sleeptouw neemt, geen gejuich in de tribunes bij het scoren van een doelpunt, geen boegeroep bij een overtreding of rode kaart. Ingetogen vreugde bij spelers en staf. Het gevoel van een voorbereidende oefenpot, een opwarming, een training. Het kan alle kanten op. Onvoorspelbaarheid. Er valt wat voor te zeggen, maar we waren anders gewoon.

Toename uitoverwinningen

Sinds de hervatting van de Bundesliga op 16 mei, werden er 4 speeldagen afgewerkt – in totaal 36 wedstrijden. Dat resulteerde dusver in 8 thuisoverwinning, 10 gelijke spelen en 18 uitoverwinningen. De helft van de wedstrijden eindigde dus op een zege voor het uitspelende team, en dat is opvallend meer dan voordien.

In vergelijking met de 25 eerder afgewerkte speeldagen vóór de corona-onderbreking (225 wedstrijden in totaal, exclusief één inhaalmatch), is het aantal uitoverwinningen in de Bundesliga met 16% gestegen. Het aantal thuisoverwinningen is daarentegen met 21% gedaald, en de gelijke spelen zijn met 5% toegenomen.

Onderstaande grafiek geeft de verhouding (%) van de wedstrijdresultaten voor en na de corona-onderbreking weer.

Meer uitdoelpunten

Niet enkel het aantal zeges, maar ook het aantal doelpunten buitenshuis kent een stijging. Er werden sinds de competitieherneming meer goals gescoord op verplaatsing dan op eigen bodem, iets wat voor de coronacrisis omgekeerd was.

In de 36 recent afgewerkte wedstrijden werden 115 doelpunten gescoord. Daarvan 50 door thuisspelende teams (een gemiddelde van 1,39 goals per wedstrijd) en 65 door uitspelende teams (een gemiddelde van 1,81 goals per wedstrijd). Het aantal thuisdoelpunten is afgenomen met 11%, daar waar de uitdoelpunten zijn gestegen met datzelfde percentage.

Onderstaande grafiek geeft de verhouding (%) van de gescoorde doelpunten voor en na de corona-onderbreking weer.

Uitvoordeel

Elementen als een vertrouwde grasmat – geen kunstgrasvelden in de Bundesliga – en de weersomstandigheden per regio, spelen in dit verhaal slechts een ondergeschikte rol.

Er is niet langer sprake van een thuisvoordeel, maar wel van een uitvoordeel. Het is dezer dagen namelijk voordeliger om op verplaatsing te spelen dan voordien – dat bewijzen bovenstaande cijfers.

Afwachten of deze trend zich verderzet. Niet enkel in Duitsland, maar ook in andere (top)competities die weldra opnieuw van start gaan.

In Polen en Denemarken – waar het voetbal afgelopen weekend hervatte – staat de teller van uitoverwinningen eveneens hoger dan die van thuiszeges. In Oekraïne en Tsjechië is dat dan weer niet het geval. Hongarije experimenteert met een handvol supporters in stadions, terwijl ze in Wit-Rusland nooit weet gehad hebben van een corona-onderbreking of publiekloze wedstrijden.

Voetballen in coronatijden: het is en blijft een bizar gegeven. De fans missen het voetbal, en het voetbal mist de fans.

*Dit artikel – met bijhorende cijfers – is opgesteld op 3/06/2020 (voor de inhaalwedstrijd Werder Bremen – Frankfurt) 

Advertentie