De Engelse voetbalclub Newcastle United herdenkt zijn voormalige speler Cheick Tioté. De ex-Anderlecht-middenvelder stierf in 2017 aan een hartaanval die hij kreeg op training.

“Exact drie jaar geleden moesten we afscheid nemen van voormalig Newcastle United-speler Cheick Tioté, die op 30-jarige leeftijd op tragische wijze overleed”, klinkt het bij Newcastle op Twitter. “We missen je en zullen je nooit vergeten”, aldus de Premier League-club.

Tioté verdedigde van 2010 tot 2017 de clubkleuren van Newcastle United, in totaal speelde hij er 156 wedstrijden. Bij NUFC was hij een vaste waarde en een graag geziene speler.

Na de degradatie van Newcastle naar de Engelse Championship in 2016, trok hij een half jaar later naar de Chinese tweedeklasser Beijing BSU. Op 5 juni 2017 kreeg de Ivoriaanse international een hartaanval op training. Kort daarna overleed hij in het ziekenhuis.

Lage landen

Tioté begon zijn voetbalcarrière in België bij Anderlecht. De Brusselaars plukten hem in 2005 weg bij zijn Ivoriaanse jeugdclub FC Bibo. Bij paars-wit was hij grotendeels actief als reservespelers, maar mocht hij wel twee Belgische landstitels en Supercups aan zijn palmares toevoegen.

Na een uitleenperiode aan het Nederlandse Roda JC, werd hij in 2008 overgenomen door FC Twente, waarmee hij in 2010 de landstitel en de Beker van Nederland won.

Met de nationale ploeg van Ivoorkust nam Tioté deel aan het WK 2010 en 2014. In 2015 won hij met zijn land de Africa Cup of Nations.

Advertentie