Het voetbal op het hoogste niveau in Vietnam hervatte vrijdag opnieuw met drie competitieduels. Het Aziatische land pikt stilaan de draad van het gewone leven weer op en voetbalfans mogen de wedstrijden van hun favoriete club massaal – en zonder social distancing – weer bijwonen. 

De communistische regering van het land zette het licht op groen om de bal weer aan het rollen te laten gaan op het hoogste niveau in Vietnam. De overheid legde daarbij opvallend weinig regels op. Zo is er van social distancing in de tribunes geen sprake en staat er ook geen limiet op het maximum aantal supporters.

Dat leidde vrijdag tot hallucinante beelden en taferelen tijdens de wedstrijd tussen Nam Dinh en Viettel. Volgens het Britse dagblad Daily Mail zakten bijna 30.000 fans af naar het stadion om hun ploeg aan te moedigen. Supporters van beide teams volgden schouder aan schouder de partij, zonder rijen of stoelen tussen te laten.

Effectieve aanpak

Zowel de spelers als fans in Vietnam zijn blij dat het voetbal op een normale manier kan doorgaan. “Als we bang waren voor het virus, zouden we niet naar het stadion gekomen zijn”, vertelde een van de bezoekende fans aan Reuters. “De maatregelen die de overheid heeft genomen zijn effectief, en dat zorgt ervoor dat we nu terug op een normale manier kunnen genieten van het voetbal.”

Ook Viettel-verdediger Que Ngoc Hai is blij dat fans in stadions aanwezig mogen zijn. “Ik wil geen landen vergelijken met elkaar, maar de manier waarop het voetbal in Vietnam hervat wordt, toont aan hoe goed wij Vietnamezen het virus onder controle hebben”, aldus de aanvoerder van het Vietnamese nationale team aan Reuters.

Om toch niet alles zomaar zijn vrije gang te laten gaan, nemen clubs in het land hun voorzorgen. Zo meten stewards voor aanvang van de partij de temperatuur van supporters die het stadion betreden. Desinfecteerde handgels zijn aanwezig en fans wordt gevraagd een mondmasker te dragen – al is daar weinig van te zien tijdens de wedstrijd zelf.

Vietnam wordt als land geprezen voor zijn corona-aanpak. Het voerde massatests uit bij de bevolking en stelde succesvolle quarantainemaatregelen op. Vietnam telt dusver 328 bevestigde coronagevallen, doden vielen er nog niet. Het land wil de economie geleidelijk aan opnieuw herstellen, en daar hoort onder andere de herstart van het voetbal bij.

Ho Chi Minh City – de ploeg van ex-STVV’er Cong Phuong Nguyen – staat na drie speeldagen aan de leiding in de Vietnamese V.League 1.