De Italiaanse voetbalbond besliste maandag dat Monza, Vicenza en Reggina promoveren naar de Serie B – de Italiaanse tweede klasse. De drie ploegen stonden elk in hun reeks aan de leiding in de Serie C, waar de competitie na een corona-onderbreking van drie maanden nu definitief wordt stopgezet.

De opvallendste stijger van het trio is AC Monza. De Noord-Italiaanse club kende dit decennia heel wat financiële problemen met twee faillissementen tot gevolg. Nadat oud-voetballer en voormalig Nederlands international Clarence Seedorf tussendoor even eigenaar werd van de club, kwam de ploeg in 2018 in handen van de Italiaanse politicus en oud-premier Silvio Berlusconi.

Net voor zijn aanstelling – in 2017 – dwong de ploeg de promotie af naar de Serie C. Daar stond Monza dit seizoen onafgebroken aan de leiding, waar het met zestien punten voorsprong op eerste achtervolger Carrarese nu een volgende promotie krijgt toegekend. Monza zal volgend seizoen voor het eerst sinds 2001 opnieuw aantreden in de Serie B.

Berlusconi – die jarenlang eigenaar was van de Italiaanse topclub AC Milan – steekt zijn ambitieuze plannen met de club uit Lombardije niet onder stoelen of banken. “Monza zal een ploeg samenstellen die in staat is om de concurrentie met de top in de Serie B aan te gaan”, vertelt de voormalige Italiaanse regeringsleider in een interview met een lokale krant. “Promotie hangt af van verschillende factoren, sommige daarvan heb je in de hand, andere niet. Hoe dan ook gaan we er alles aan doen om zo hoog mogelijk te eindigen.”

Adriano Galliani is  – net als in Milaan – Berlusconi’s rechterhand bij Monza. In 2021 hoopt de club voor het eerst in de geschiedenis de overstap te maken naar de Serie A.

Ex-Buffalo

Niet enkel Monza – leider in groep A – maar ook Vicenza en Reggina zullen volgend seizoen aantreden in de Serie B. Beide ploegen stonden op het moment van de competitie-onderbreking aan de leiding in respectievelijk groep B en C.

Reggina degradeerde in 2009 uit de Serie A en was de afgelopen seizoenen afwisselend actief in de lagere nationale reeksen.

Ook Vicenza schipperde dit decennia tussen de drie hoogste niveaus in Italië. In 2001 speelde de club voor het laatst in de Serie A. Na drie seizoenen in de Serie C te vertoeven, maakt de ploeg uit Veneta straks opnieuw zijn opwachting in de Serie B.

Met Jari Vandeputte is er ook een Belg actief bij Vicenza. Vandeputte kwam vorige zomer over van reeksgenoot Viterbese en was dit seizoen een vaste waarde bij Vicenza. In 25 wedstrijden was de 24-jarige aanvallende middenvelder goed voor twee doelpunten en tien assists.

Vandeputte was in het verleden als jeugdspeler actief bij Club Brugge, Lokeren en AA Gent. Bij die laatste club maakte hij in 2013 ook zijn profdebuut, maar tot een doorbraak bij de eerste ploeg van de Buffalo’s kwam het niet. Na passages bij Roeselare en het Nederlandse Eindhoven, trok de Oost-Vlaming drie jaar geleden naar Italië.

Naast Monza, Vicenza en Reggina wordt via een play off-eindronde bepaald welk vierde en laatste team straks zal promoveren naar de Serie B.