Philippe Montanier neemt de fakkel van het hoofdtrainerschap bij Standard over van Michel Preud’homme. De 55-jarige Fransman was eerder coach bij onder meer Real Sociedad, Stade Rennes en RC Lens, dat hij afgelopen seizoen richting promotie navigeerde. Preud’homme zegt het trainerschap vaarwel, maar blijft wel bij de club.

Michel Preud’homme (61) was mentaal nog klaar voor een extra jaar als oefenmeester van Standard, maar voelde dat het fysiek moeilijk zou worden om zijn veeleisende en perfectionistische aanpak nog een heel seizoen vol te houden. ‘MPH’ was dus eerlijk met zichzelf en nam de naar eigen zeggen moeilijke beslissing om zijn trainerspetje aan de wilgen te hangen en het samen met Venanzi opgezette langetermijnproject louter verder te zetten als vicevoorzitter. In de praktijk zal hij de zogenaamde sterke man zijn bij de club van zijn hart. Vooraleer Preud’homme zijn beslissing nam, had hij al verschillende potentiële nieuwe trainers geanalyseerd. Daaruit kwam voormalig keeper Philippe Montanier naar voren.

Montanier begon zijn post-doelmancarrière als assistent van Toulouse, Bastia en Ivoorkust. In 2004 werd US Boulogne zijn eerste club als hoofdtrainer. Daar behaalde hij mooie resultaten (onder meer promotie naar Ligue 1 en Trainer van het Jaar in de Ligue 2) en in 2009 volgde de stap hogerop toen hij bij Valenciennes tekende. Daarna stond hij aan het roer van Real Sociedad. Bij de Baskische club, waar Antoine Griezmann aan het begin van zijn carrière stond, werd hij in 2013 na een knappe vierde plaats in La Liga verkozen tot Trainer van het Jaar.

Van 2013 tot 2016 was Montanier coach van Stade Rennes, waarmee hij de finale van het Franse bekertoernooi bereikte en waar hij Ousmane Dembélé liet doorbreken. In het seizoen 2016/17 koos hij met Nottingham Forest voor een tweede avontuur in het buitenland. Het seizoen erna keerde hij terug naar Frankrijk om Lens te trainen. Eind februari moest hij na enkele mindere resultaten op rij verrassend vertrekken bij de Noord-Franse club, die volgend seizoen (normaal gezien) in de Ligue 1 speelt dankzij een tweede plaats in het klassement.

De verdere invulling van de technische staf is nog niet bekend.