Het was een vreemd beeld zondagavond: Eden Hazard en Thibaut Courtois die samen met andere supersterren zoals Sergio Ramos en Luka Modric makkelijk Eibar opzijzetten (3-1) in het Estadio Alfredo Di Stéfano. Het Estadio wie-wat-waar? Het Estadio Alfredo Di Stéfano, vernoemd naar de Argentijnse legende en erevoorzitter, gelegen op het Madrileense oefencomplex Valdebebas en tevens de thuishaven van Real Madrid Castilla (de B-ploeg van de Koninklijke). Maar waarom spelen zulke wereldsterren in een stadion met amper 6.000 plaatsen? Geloof het of niet, Real Madrid CF gaat Tottenham Hotspur FC achterna en verbouwt het mythische Santiago Bernabéu tot een state-of-the-art multifunctionele tempel.

Real Madrid blijft aan een recordtempo werken aan het Santiago Bernabéu. Foto’s op nuevoestadiobernabeu.com, een website die regelmatig informatie biedt over de stand van zaken van de werken, laten zien dat er van het biljartlaken waarop de Galácticos tot voor de coronabreak schitterden niets meer overblijft. Ook van de Westtribune aan de Paseo de la Castellana blijft maar weinig of niets meer over nadat een paar weken geleden alle zitjes werden weggenomen. Dat was nodig, omdat de aannemers een gat van maar liefst 30 meter diep moesten graven. Net zoals in Londen zal de grasmat namelijk weggenomen kunnen worden. Waar Tottenham dat enkel doet als er NFL-matchen worden gespeeld, is het de bedoeling dat de Madrileense mat onder de Westtribune wordt gehuisvest op zo veel mogelijk niet-wedstrijddagen.

Real wil ongeveer 300 dagen per jaar gebruikmaken van het nieuwe Bernabéu. De club vindt het concept van een stadion dat alleen voor voetbalwedstrijden gebruikt wordt voorbijgestreefd. Op wedstrijddagen zal alle comfort aanwezig zijn, van een uitschuifbaar dak tot een totaal vernieuwende technologische dienst voor de abonnees die hen in staat stelt om met elkaar en met de spelers van het eerste team te communiceren. Op niet-wedstrijddagen en dagen waarop niet in het Bernabéu wordt getraind zal de club een groot aantal evenementen organiseren zodat de ruimte van het veld gebruikt kan worden voor concerten of zelfs voor andere sporten.

Net zoals Tottenham wou Real zo lang mogelijk in het Bernabéu blijven spelen tijdens de verbouwingen. Maar waar de Spurs konden uitwijken naar Wembley toen spelen op White Hart Lane onmogelijk werd, heeft Real die luxe van een gigantisch nationaal stadion niet. In dat opzicht kon de coronacrisis op geen beter moment komen. Zonder de coronabreak en de matchen zonder publiek zouden de werken die nu aan de gang zijn ervoor gezorgd hebben dat Real de Westtribune gedeeltelijk zou moeten sluiten, waardoor de club abonnees zou moeten thuis laten en dus ook ticketinkomsten zou mislopen.

De voorziene aflevering van het nieuwe Santiago Bernabéu is voorzien voor de zomer van 2022. Maar voor Eden en co terugkeren naar de Avenida de Concha Espina moeten ze dit seizoen nog vijf thuiswedstrijden op het oefencomplex Valdebebas afwerken. Dat zal ene Sergio Ramos graag horen, want met z’n intikker van zondagavond (op aangeven van Hazard) is el capitán met twee doelpunten de clubtopschutter in het Estadio Alfredo Di Stéfano. In de inhuldigingswedstrijd in 2006 scoorde de Sevilliaan er namelijk het eerste doelpunt in de 6-1-overwinning tegen Stade de Reims.

Advertentie