Een nieuwe Turkse landstitel is ver weg  voor Galatasaray. De topclub uit Istanbul leek zondagavond drie kostbare punten thuis te houden tegen middenmoter Gazişehir, maar slikte in minuut 105 alsnog een tegendoelpunt op strafschop. Een gelijkspel en slechts één in plaats van drie punten was het resultaat voor De Leeuwen. De achterstand van Galatasaray op leider Istanbul Başakşehir bedraagt inmiddels acht punten.

De kansen van Galatasaray om de Turkse Süper Lig winnend af te ronden, waren voor aanvang van de wedstrijd tegen Gazişehir al niet bijster groot. Tegen de nummer negen in de stand trok een 10-koppig Galatasaray zondagavond met een 3-2-voorsprong zes extra minuten blessuretijd in.

Omhaal en strafschop

Kayode leek voor Gazişehir in minuut vier van de toegevoegde tijd met een magistrale omhaal gelijk te maken, maar na een uitgebreide tussenkomst van de VAR, werd de gelijkmaker voor een voorafgaande overtreding alsnog afgekeurd. De tijd die de VAR in beslag nam om het afgekeurde doelpunt te analyseren, werd aan de nog te spelen tijd toegevoegd.

Het overdreven getreuzel van Galatasaray-doelman Okan Kocuk – die daar eerder al een geel karton voor had gekregen – resulteerde in minuut 101 tot een indirecte vrije trap voor Gazişehir in de zestien.

In de fase die op de vrije trap volgde, beging Galatasaray-invaller Sekidika een overtreding in het strafschopgebied. Na controlerend werk van de VAR, kende de scheidsrechters Gazişehir een penalty toe. Alexandru Maxim zette de elfmeter na vijftien doldwaze extra minuten om: 3-3.

Başakşehir op titelkoers

Geen drie punten, maar wel duur en zuur puntenverlies voor Galatasaray in de strijd om het kampioenschap. De Turkse topploeg staat met nog acht speeldagen te gaan op een vierde plaats (51 punten) in het klassement, met acht punten achterstand op koploper Istanbul Başakşehir (59 punten).

Behalve Galatasaray, presteren ook de twee andere grote namen in Turkije – Beşiktaş (5e met 47 punten) en Fenerbahçe (7e met 43 punten) –  ondermaats. Istanbul Başakşehir kan dit seizoen voor het eerst in de geschiedenis kampioen van Turkije worden, al zit Trabzonspor hen op de hielen (2e met 56 punten, en nog een speeldag tegoed).

Lees ook: Bizarre toestanden in Rusland: “quarantaineploeg” Rostov verliest met 10-1 van Sochi, maar jeugddoelman vestigt met vijftien saves alsnog record

Advertentie