Nu de coronacrisis in Spanje stilaan afzwakt, dendert La Liga voort op een razend tempo. In twee weken tijd zijn zes speeldagen afgewerkt. Tijd om de prestaties van de Belgen onder de loep te nemen. Beginnen doen we bij Eden Hazard.

Terwijl de meeste voetballers thuis de muren opliepen, kwam de coronacrisis voor Eden Hazard als een welgekomen geschenk. De nieuwbakken Galactico kon in de luwte herstellen van zijn enkelblessure en zich klaarstomen voor de rest van het seizoen. Op de eerste training bleek al dat Hazard niet had stilgezeten. Het buikje dat in het begin van het seizoen nog de kop opstak, bleek verdwenen en ook ploegmaats waren onder de indruk van Hazards niveau.

Het legde de flankaanvaller alvast geen windeieren. De Spaanse pers bombardeerde hem prompt tot bepalende factor voor de titelstrijd met Barcelona. Tegen Eibar waren alle ogen op hem gericht.

Veelbelovend begin

De eerste wedstrijden stemden de Realsupporters alleszins positief. Hazard betrok zich nadrukkelijk in het spel met zijn ploeggenoten en was niet bang om de bal op te eisen. Echt snedige acties zaten er nog niet in. De kapitein van de Rode Duivels probeerde wel, maar een vlotte dribbel uit zijn voeten toveren, lukte zelden. Op zich is dat niet verrassend. Hazard was meer dan twee maanden buiten strijd en lijkt nog te zoeken naar zijn juiste ritme.

Wat opvalt is dat de Franse connectie met spits Benzema net als tijdens het seizoensbegin nog sterk aanwezig is. Zowel op als naast het veld kunnen de twee het goed met elkaar vinden. Hazard zoekt regelmatig de combinatie op met de Fransman en dat betaalde zich al een paar keer uit in cash. Zowel tegen Eibar als tegen Valencia gaf Hazard een assist voor Benzema.

Cijfers nog niet optimaal

Wie naar Hazards cijfers kijkt, merkt op dat de Hazard van bij Chelsea nog niet te zien is. Qua dribbels en assists zit hij op het niveau van zijn Chelsea-periode, zijn doelpuntengemiddelde ligt dan weer flink lager. Het toont perfect Hazards stijl aan van de voorbije wedstrijden. Beslissend zijn met flitsen, maar nog niet alomtegenwoordig.

Bovendien konden zijn statistieken nog beter ogen. Zowel tegen Valencia als tegen Espanyol miste de Galactico een opgelegde kans. Dat het vizier van de Rode Duivel nog niet op scherp staat, is duidelijk. Hazard zal vooral ook moeten uitkijken voor concullega Vinicius Junior. De aalvlugge Braziliaan speelde tegen Mallorca een sterke wedstrijd en deed wat Hazard vooralsnog niet lukte: scoren. Vinicius lijkt dan ook de voornaamste concurrent te worden voor Hazard, al is het duidelijk dat het vertrouwen van Zidane in de Belgische kapitein erg groot is en blijft.

De laatste wedstrijden kon Hazard zijn sterke start ook niet meer voortzetten. Waar hij in het begin nog bepalend was voor Real, acteerde hij de laatste tijd anoniemer. Hij was nog wel betrokken in het spel en bood zich regelmatig aan, maar de tegenstander ontregelen lukte niet. Hazard liep zich regelmatig vast op een muur van verdedigers. Nu ook de goals en assists ontbreken, lijkt hij in een vormdipje te zitten.

Volledig fit?

Een verklaring voor de mindere vorm is allicht zijn fysieke paraatheid. Tegen Mallorca en Espanyol werd Hazard stevig aangepakt en kreeg zijn enkel regelmatig harde klappen te verduren. Dat Hazard zoveel trappen te verwerken krijgt, draagt ongetwijfeld bij aan het feit dat hij nog naar zijn beste vorm zoekt.

De medische staf van Real neemt alleszins het zekere voor het onzekere. Bij Real zijn ze zich immers bewust van de rol die Hazard naar het einde toe kan spelen. Vooral Zidane, die Hazard zelf naar Madrid haalde, wil niet te wild omspringen met de vleugelspeler en hem voldoende rust geven. Zijn niet-selectie voor de wedstrijd tegen Getafe kan al een veeg teken zijn dat hij nog te veel last ondervindt van zijn enkel.

Stempel drukken

Voorlopig oogt de balans voor Hazard voorzichtig positief. Vooral in de eerste wedstrijden wist hij het publiek en de pers te overtuigen met sterke prestaties. Het wordt nu vooral zaak zijn goede vorm terug te vinden en aan te houden. Ook een paar doelpunten op zijn conto zullen nodig zijn om de kritische Real-aanhang te overtuigen. Al zal fit blijven misschien nog wel het belangrijkst zijn. Als hem dat lukt, kan hij een beslissende rol spelen in de titelstrijd.