Standard speelde vandaag een goede oefenpot tegen KV Kortrijk. Twee individuele foutjes zorgden ervoor dat een comfortabele 3-0-voorsprong in de slotfase nog tot een 3-2-eindstand evolueerde, maar over het algemeen waren de Rouches heer en meester en kon het doelpuntenconto nog hoger opgelopen zijn. Na twee voorbereidingswedstrijden kunnen we een eerste analyse maken van kersvers trainer Philippe Montanier en zijn spelersgroep.

Tactische continuïteit

Bij hun zoektocht naar een nieuwe oefenmeester was het voor Michel Preud’homme en co belangrijk om niet voor een revolutie maar een evolutie te zorgen. Dat gegeven komt duidelijk tot uiting op het terrein. Standard blijft in een 4-3-3-formatie voetballen en verschillende automatismen van de voorbije twee seizoenen blijven behouden. Zo verloopt de wisselwerking binnen de twee ‘dynamische driehoeken’ (flankverdediger – 8 – winger) bijvoorbeeld nog steeds uitstekend. Het aanvalsspel is tevens ook gevarieerd en creatief. Philippe Montanier heeft dus een mooie basis ter beschikking die hij verder kan ontwikkelen.

Veel inzet

De eerste oefenwedstrijden leverden meteen al enkele doelpunten op als gevolg van hoge druk naar voren. De spelersgroep toont zich nu al sterk wat het fysieke aspect betreft en het is duidelijk dat veel jongens strijden voor hun plaats in de basisopstelling (of selectie). Tegen het kleine Waremme (5-0) was het kwalitatieve verschil an sich reeds voldoende om tot een mooi aantal treffers te komen, tegen KVK maakte Standard ook het verschil door een surplus aan gretigheid en fysieke paraatheid.

Meerdere jonge uitblinkers

William Balikwisha, vorig seizoen uitgeleend aan achtereenvolgens Cercle Brugge en MVV, is na twee wedstrijden voorbereidingstopschutter van Standard. Hij speelt nu niet op de flank, maar als centrale/aanvallende middenvelder, en doet dat voorlopig uitstekend. Hij lijkt nu steviger op zijn benen te staan en dat was voorheen zijn grootste manco. Zijn jongere broer Michel-Ange maakte ook al tweemaal 45 minuten vol. Hij viel iets minder op, maar toonde toch ook zijn potentieel.

De werkelijk razendsnelle aanvaller Abdoul Tapsoba toont veel gelijkenissen met Moussa Djenepo en is misschien wel het allergrootste talent in de preseason-selectie van Standard. Woensdag lokte de Burkinees een strafschop uit en had hij ook een groot aandeel in de vijfde goal, vandaag deed hij de netten zelf trillen. Een andere uitblinker is Damjan Pavlovic: de Belg met Servische roots is eigenlijk een defensieve middenvelder, maar kwam nu al tweemaal uit op de linksachterpositie. Hij koppelt een enorme dosis grinta aan uitstekende voeten. Zijn foutje dat leidde tot de 3-1 van Lepoint doet weinig af aan zijn goede prestaties, Pavlovic maakte ongetwijfeld indruk op de trainersstaf.

Ook John Nekadio, de broer van Luyindama, veroorzaakte een tegentreffer na een mislukte pass. De dit jaar 18 geworden verdediger toont desondanks al vrij veel maturiteit en is – naar het voorbeeld van zijn broer – ook fysiek erg sterk. Nicolas Raskin en Joachim Carcela maakten vorig seizoen al deel uit van de A-kern. Raskin wordt nu als defensieve middenvelder uitgespeeld, allicht zijn beste positie. Het aanvallende gedeelte van die rol voert hij zeer goed uit, defensief moet hij nog stappen zetten. De neef van Mehdi Carcela viel tegen Waremme ondanks een goal niet echt op, maar vandaag presteerde hij erg goed. Hij is een polyvalente, technisch vaardige middenvelder die in de tweede helft tegen Kortrijk een grote dosis creativiteit toevoegde aan het spel.

De volgende oefenpot van Standard staat gepland op zaterdag 11 juli, wanneer de groep van Montanier de degens kruist met OH Leuven.