Het is weer zover: over enkele weken start de nieuwe voetbalcompetitie, voorlopig wel in afgeslankte vorm omwille van redenen die ons allemaal wel bekend zijn. De maand juli is ook steevast de maand waarin de clubs hun nieuwe truitjes voorstellen aan pers en publiek. Het is alsmaar belangrijker voor clubs om hun spelers uit te dossen in mooie outfits. Het geeft een zekere uitstraling aan de club en is daarbovenop een marketingproduct. Fans kopen traditioneel massaal truitjes van hun geliefkoosde club of speler, en daar zal de coronacrisis niet veel aan veranderen. Een club die hier zeer goed op inspeelde is Royal Antwerp FC.

De trouwe fans kunnen een selfie inzenden via de RAFC-app en die foto’s zullen verwerkt worden in de rugnummers van de spelers. Ongetwijfeld zullen de liefhebbers op zoek gaan naar hun eigen foto en bijgevolg ook dat bewuste truitje aanschaffen. Van de The Great Old zijn we sinds hun terugkeer naar de hoogste klasse in 2017 gewoon dat zij bij de laatsten zijn in de Jupiler Pro League om hun nieuwe spelersuitrustingen voor te stellen. Sinds 2016 verzorgt het Duitse sportmerk JAKO de kledij van de spelers en technische staf bij Antwerp, waar de matchuitrustingen ook deel van uitmaken. Elk jaar speculeren de fans onderling over de outfit waarin hun helden de grasmat zullen betreden voor de eerste match. In het geval van Royal Antwerp FC is dat dit jaar een zeer speciale gelegenheid. Het speelt namelijk de finale van de Belgische beker tegen de rivalen uit Brugge, helaas zonder publiek. Hieronder volgen enkele opties van uitrustingen waarin de spelers van Antwerp het Koning Boudewijnstadion op 1 augustus kunnen betreden. Wat zeker vast staat, is dat hoofdsponsor en stadionbouwer Ghelamco en het welbekende clublogo op de voorkant van het shirt zullen prijken.

1. Throwback naar Cup Final 1992

De laatste prijs van RAFC dateert al uit 1992, toen het in de bekerfinale KV Mechelen opzijzette na één van de spannendste penaltyreeksen uit ons vaderlands voetbal. Na de reguliere speeltijd was het 1-1, na de verlengingen 2-2, dus moesten penalty’s uitsluitsel brengen. Antwerpdoelman Ratko Svilar was de grote held omdat hij de strafschoppen van Emmers en Clijsters (Mechelen) stopte en zelf ook vol vertrouwen een bal voorbij doelman Michel Preud’homme trapte. Het werd uiteindelijk 10-11 in het voordeel van The Great Old. Het feest in Antwerpen was compleet. Vele supporters dachten met nostalgie terug aan deze hete junidag in 1992 toen RAFC zich in februari na 28 jaar opnieuw plaatste voor de bekerfinale, ditmaal tegen Club Brugge. Het zou alvast een leuke motivatie zijn voor de spelers en een mooie herinnering voor de supporters om een moderne versie van de outfit uit 1992 te kunnen dragen. Het gaat om een wit shirt met rode accenten op de mouwen, een rode broek en witte kousen. De tweede uitrusting zou dan een rode trui met witte accenten op de mouwen, een witte short en rode kousen kunnen worden.

2. Throwback naar Mirakel van Vitosha Sofia 1989

De tegenstander van Royal Antwerp FC in de bekerfinale is de ongenaakbare kampioen van het seizoen 2019-2020: Club Brugge. Op 10 november 2019 slaagde Antwerp er als enige club, naast wereldgrootmachten Real Madrid en PSG, Brugge een hak te zetten en met 2-1 te winnen op de Bosuil. Dit gegeven, samen met tacticus Bölöni en de luidruchtige aanhang, maken dat Antwerp niet compleet kansloos was tegen Brugge als de bekerfinale op 22 maart 2020 zou zijn doorgegaan in Brussel. De coronacrisis gooide roet in het eten en de bekerfinale werd uitgesteld naar een latere datum. Er vond een leegloop plaats bij Antwerp, terwijl de Brugse ploeg ei zo na intact bleef. Het FIFA-reglement bepaalde dat nieuw aangetrokken spelers niet mogen deelnemen aan deze finale. Daarom zal Antwerp met een heel andere ploeg de finale aanvatten op 1 augustus dan de ploeg die op 10 november een einde maakte aan de ongeslagen reeks van Club Brugge. Naar alle eerlijkheid zal er een mirakel moeten plaatsvinden opdat The Great Old de beker mee naar Antwerpen mag nemen. Nu volgt er een grote maar! Mirakels en Antwerp, dat gaat hand in hand. Ten eerste is er in 1993 de finale van de Beker voor Bekerwinnaars op Wembley geweest, het laatste absolute hoogtepunt van Antwerp op het allerhoogste niveau. Een iets minder belichte gebeurtenis, maar zeker niet minder spectaculair, is het mirakel van Vitosha Sofia uit 1989. We bevinden ons in het Bosuilstadion voor de terugwedstrijd van de eerste ronde van de UEFA Cup. In Bulgarije haalde Antwerp een 0-0-gelijkspel, wat een goed vooruitzicht was voor de terugwedstrijd in Deurne-Noord. Na 85 minuten speeltijd was het 0-3 voor de ploeg uit Sofia. De karig opgedaagde fans begonnen stilaan het stadion te verlaten, maar in de 89e minuut komt Antwerp een doelpunt dichter, 1-3. Antwerp moest nu nog driemaal scoren om zich te plaatsen voor de volgende ronde. De eerste scheidsrechter liet na 90 minuten doorspelen, aangezien er nog geen vierde ref was uitgevonden om de blessuretijd te bepalen. Na 91 minuten maakte Nico Claessen de 2-3 voor Antwerp en begon het geloof terug te komen dat er nog iets mogelijk was. In minuut 93 maakte opnieuw Nico Claessen er 3-3 van en was het alle hens aan dek, ook voor de weggelopen supporters die zich terug naar de tribunes haastten. Wat nu volgt, is ongezien in de geschiedenis van het Belgisch voetbal. De scheidsrechter laat maar doorspelen en dan gebeurt het: Quaranta kopt in de 96e minuut de 4-3 binnen. Frank Raes spreekt de magische woorden “’t is gebeurd”, ons allen bekend door Slimste Mens-presentator Erik Van Looy, die ook een fervent Antwerpsupporter is. “In voetbal is dus wel degelijk alles mogelijk”, ging Frank Raes verder. Met die ingesteldheid kunnen en moeten de spelers van Antwerp ook de bekerfinale van 2020 aanvatten. Een mooi eerbetoon aan dit stuk geschiedenis zou de opvallende uitrusting uit 1989 kunnen zijn: een rood-wit gestreept shirt met rode short en witte kousen. Daarmee zou Antwerp ook een heel andere weg inslaan. Sinds de terugkeer naar de hoogste klasse zijn we namelijk gewend dat Antwerp aantreedt in volledig rode uitrusting. In dit geval staat de keuze voor de tweede uitrusting vrij: volledig wit of rood, gecombineerd, het kan allemaal.

3. Throwback naar 65 jaar Gouden Schoen Vic Mees 1956

In 2021 zal het precies 65 jaar geleden zijn dat “Mister Antwerp” Vic Mees zijn eerste en enige Gouden Schoen won. Het was ook de eerste Antwerpspeler die deze eer te beurt viel. Mede daardoor (naast de laatste landstitel in 1957, de eerste bekerwinst in 1955 en 554 wedstrijden voor Antwerp) is Vic Mees uitgegroeid tot dé grote volksheld van menig Antwerpsupporter, zelfs na zijn dood in 2012. De enige andere Antwerpspeler die de Gouden Schoen in ontvangst mocht nemen was Wilfried Van Moer in 1966. In 2019 was Dieumerci Mbokani zeer dicht bij de hoofdprijs, maar Hans Vanaken (Club Brugge) ging ermee lopen. In 2020 zal ‘Dieu’ ongetwijfeld opnieuw een gooi doen naar de trofee. Het zou uiteraard prachtig zijn mocht hij dat doen in een modernere versie van het shirt waarin Vic Mees in 1956 de Gouden Schoen won. Het gaat hierbij om een volledig wit shirt met rode broek en rood-wit gestreepte kousen. Net zoals in het geval van de bekerfinale van 1992 zou de tweede uitrusting bestaan uit een rood shirt met witte broek, maar dan wel opnieuw met rood-wit gestreepte kousen.

4. Throwback naar inhuldiging Bosuilstadion 1923 ter ere van de afbraak van Tribune 2

In 2021 zal naar alle waarschijnlijkheid de sloophamer, na 98 jaar trouwe dienst, door de befaamde Tribune 2 gehaald worden, en dit tot grote spijt van iedere Antwerpfanaat. De tribune staat symbool voor alles wat met Antwerp te maken heeft: traditie, passie, vreugde, verdriet, vriendschap, plezier enzovoort. Het is het kloppend hart van het Bosuilstadion, dat in 1923 ingehuldigd werd en sindsdien ook als thuisbasis dient voor Royal Antwerp FC. Tribune 2 onderging doorheen de jaren een aantal kleine aanpassingen, maar de huidige vorm van de tribune zal eeuwig in de geheugens gegrift staan van menig voetballiefhebber. Nu de Bosuil sinds de overname door Paul Gheysens een ware gedaanteverwisseling ondergaat (Tribune 1 in 2017 en Tribune 4 in 2020), zal ook Tribune 2 niet ontsnappen aan de grote make-over van de Heilige Grond. Naar aanleiding van deze gebeurtenis zou het een mooi eerbetoon zijn om de uitrusting uit het jaar 1923 te doen herleven. Het gaat hierbij om een wit shirt met rode mouwen en een vette centrale rode streep in het midden, een witte short en rode kousen. Het doet ons denken aan de uitrusting uit het seizoen 2015-2016, toen in vette letters ‘ONE’ op de voorzijde van het shirt prijkte. Als tweede uitrusting kunnen de rollen van de kleuren nogmaals omgedraaid worden, maar ook een volledig rode of witte uitrusting kan gebruikt worden.

5. Verrassing door JAKO

De kans dat een van bovenstaande uitrustingen als inspiratie zal dienen is echter klein. JAKO pakte de voorbije drie seizoenen namelijk uit met een uitrusting die moderniteit en soberheid uitstraalt. Die weg zullen ze waarschijnlijk opnieuw inslaan. Hopelijk zit er een verfrissende touch in. We beschikken in Antwerpen over de mooiste skyline van België, we zijn dé diamantstad bij uitstek, we hebben een rijke geschiedenis met unieke symbolen, keuze te over dus. Wat het derde tenue betreft zou Antwerp verder kunnen gaan op de ingeslagen weg van de afgelopen jaren met het stijlvolle marineblauw en goud. Hetgeen echter nooit zal veranderen, zijn rood en wit, de liefdevolle kleuren. Deze kleuren vullen het hart van iedere Antwerpsupporter en dat zal nooit veranderen. Ook de shirts zullen altijd deze kleuren bevatten, en daar kan het moderne voetbal niets aan veranderen. Wij zijn alvast benieuwd naar het vierde seizoen van Royal Antwerp FC op het hoogste niveau en de uitrustingen waarin ze dat zullen aanvatten.

Advertentie