Noot (update): de Turkse competitie gaat volgend seizoen van 18 naar 21 clubs omwille van de coronasituatie. Geen enkele ploeg degradeert dus.

Met nog één wedstrijd te spelen, vinden we Konyaspor terug op vier punten boven de degradatiestreep. De situatie had er echter veel minder rooskleurig uit kunnen zien: vorige week maandag ontving de ploeg uit Konya leider Basaksehir, gisteren stond een uitwedstrijd bij de nummer twee van het klassement (Trabzonspor) op de planning. Het werden twee absolute spektakelstukken.

Maandag 13 juli: Konyaspor 4-3 Basaksehir

De hoofdrol van de eerste speelhelft was weggelegd voor ex-Standardspeler Farouk Miya. Met een vroege penaltyovertreding leidde de Oegandees eerst de 0-1 in, maar daarna pakte hij uit met een treffer, een pre-assist en nog een doelpunt, een wereldgoal. Met Deni Milosevic telt Konyaspor overigens nog een basisspeler met een verleden in de Jupiler Pro League (Standard, Waasland-Beveren).

In de tweede periode was het zoeken voor de leider. Uiteindelijk slaagden ze er toch in tweemaal te scoren, via Demba Ba en Eljero Elia. In de 85e minuut leed Robinho echter onnodig balverlies en liet Skubic de netten trillen na een goede counter. De acht minuten extra tijd lieten Konyaspor nog bibberen en beven, maar de score bleef 4 tegen 3.

Zondag 19 juli: Trabzonspsor 3-4 Konyaspor

Trabzonspor moest zelf winnen en hopen op een gunstig resultaat in de wedstrijd van zijn concurrent. Met een snelle treffer van Sorloth (ex-Gent) begon het alvast goed, maar vlak voor de rust scoorde Bajic de gelijkmaker.

Na de pauze leek Trabzonspor orde op zaken te stellen dankzij een penaltydoelpunt van opnieuw Sorloth en de 3-1 van Novak. Ook in de 80e minuut stond die tussenstand nog op het bord en leek de buit binnen voor Trabzon. Toen zorgde Konyaspor echter voor een nieuw mirakel: 3-2 in de 81e speelminuut, een strafschopdoelpunt in de 88e minuut en de winnende treffer in de extra tijd. Opnieuw een late zege tegen een topclub, opnieuw 3-4.

Eerste titel voor Basaksehir

Gisteren is Basaksehir tevens voor het eerst kampioen van de hoogste Turkse divisie geworden na een zuinige zege tegen Kayserispor (1-0). De voorsprong op Trabzonspor bedraagt na 33 van de 34 speeldagen zeven punten.