De Premier League is volgend seizoen een West-Londense club rijker. Volgende dinsdag nemen rivalen Fulham en Brentford het op Wembley tegen elkaar op in de Play-off-finale. Fulham kan na een jaartje Championship meteen terug naar de Premier League promoveren. Brentford staat voor een unicum en kan zijn debuut in de Premier League maken.

In de halve finale van de Play-offs nam Brentford in een dubbele confrontatie de maat van Swansea City. Brentford boog een 1-0-verlies in de heenmatch om en won in eigen huis met 3-1. Voor Brentford was het de laatste thuismatch in Griffin Park, het legendarische stadion waar Brentford al sinds 1904 zijn thuismatchen speelde. Vanaf volgend seizoen spelen The Bees in het nagelnieuwe Brentford Community Stadium.

Fulham schakelde in de halve finale Cardiff City uit. In de heenmatch maakte Fulham het verschil door met 0-2 te winnen op het veld van Cardiff. De return werd een echte thriller, Cardiff won met 1-2 en kwam zo dus een doelpuntje te kort om zich te kwalificeren voor de finale. Voor Fulham had Neeskens Kebano (ex-Charleroi, -Genk) met een doelpunt in beide wedstrijden een groot aandeel in de kwalificatie. Onze landgenoot Denis Odoi (ex-Lokeren, -Anderlecht) begon in beide wedstrijden op de bank. In de heenwedstrijd mocht hij pas in minuut 94 invallen, in de return kreeg Odoi een kwartier om de voorsprong mee te verdedigen. Ex-Standardspeler en halve Belg Anthony Knockaert stond wel tweemaal aan de aftrap bij Fulham.

Met een selectie van gemiddeld 24,1 jaar heeft Brentford de op een na jongste spelersgroep van de competitie, zonder grote namen of dure vogels. Een opvallend gegeven: zeven Denen, twee Finnen, een Zweed en een IJslander zorgen voor een grote Scandinavische invloed bij Brentford. Henrik Dalsgaard (ex-Zulte Waregem) is een vaste waarde op de rechtsback en doet bij de Belgische voetbalfans waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. Nikolaos Karelis (ex-Genk) kwam in de zomer van 2019 transfervrij over, maar sukkelde met blessures en kwam tot dusver slechts aan 88 speelminuten.

Bij Fulham hebben ze met een gemiddelde leeftijd van 26,7 jaar toch wat meer ervaring in huis. Spelers als Anthony Knockaert (ex-Standard) en Aleksandar Mitrovic (ex-Anderlecht) bewezen zich al in de Premier League. Daarnaast spelen er nog heel wat spelers die vorig seizoen in de Premier League vaste waarden waren: kapitein Tom Cairney, verdedigers Cyrus Christie, Tim Ream, Joe Bryan en Denis Odoi.

Na een aantal onzekere maanden staan beide clubs te popelen om alsnog de promotie af te dwingen. De West-Londense derby wordt dinsdagavond om 20u45 afgetrapt.