Vandaag stond de finale van de Coupe de la Ligue op het programma, het Frans bekertoernooi der profclubs. Paris Saint-Germain en Olympique Lyon keken elkaar in de ogen in het Stade de France. Voor Lyon was het de allerlaatste kans om komend seizoen in Europa aan te treden, terwijl PSG vooral op zoek ging naar een tweede bekerzege op acht dagen tijd en een versteviging van zijn titel van recordkampioen wat dit bekertoernooi betreft. Beide teams mochten elk 900 supporters verwelkomen in het stadion.

Ondanks het ontbreken van de geblesseerde Mbappé kon Tuchel toch een tot de verbeelding sprekende voorlinie aan de aftrap brengen: Neymar – Icardi – Di Maria. Marquinhos voetbalde als verdedigende middenvelder. Bij Lyon maakte onze landgenoot Jason Denayer deel uit van de driemansdefensie. Memphis Depay begon ook aan de wedstrijd, als tweede spits in een 3-5-2. Het was zijn eerste officiële partij van het jaar.

De eerste helft was vrij evenwichtig, maar ondanks de hitte – bij de cooling break liet de thermometer in Parijs nog steeds 32 graden noteren – zagen we toch wat kansen aan beide zijden. Neymar opende de debatten al vroeg met een lage schuiver van ver en tekende ook voor de eerste grote kans toen een al dan niet ingestudeerde corner eindigde met een goede plaatsbal van de Braziliaan, die de bal net naast de paal zag verdwijnen. Aan de overkant prikte Lyon enkele keren via een ambitieuze volley van Depay, over en naast, en schoten van revelatie Guimaraes en Aouar uit moeilijke posities.

Na de drankpauze kon Cornet een snoeiharde hoekschop van Depay niet tegen de netten werken. Daarna was het weer de beurt aan PSG: een schitterende lange bal van een sterke Verratti bereikte Neymar, maar de winger kruiste zijn schot net te veel vanuit een scherpe hoek. In de slotfase van de eerste periode werd de wedstrijd opeens zeer open en zagen we eerst een knap gewaagd afstandsschot van Gueye, dat schitterend gered werd door doelman Lopes. Daarna werd een goede kans voor Lyon razendsnel opgevolgd door een counter van PSG, maar ook nu bleven de netten schoon. Het laatste wapenfeit was voor Denayer, die zijn kopbal net niet genoeg richting kon meegeven. Nul tegen nul bij de rust.

Ook in de tweede speelhelft was de eerste kans voor Neymar, die een kwieke actie gestopt zag door Lopes. Aan de andere kant belandde een afgeweken schot van een best bedrijvige Depay bijna in doel, Navas stond aan de grond genageld. In de beginfase van de tweede helft zagen we nog enkele mogelijkheden voor PSG, met eerst Di Maria die te weinig deed met een goede doorsteekpass van Neymar en vervolgens een gevaarlijke vrije trap van ver namens de Braziliaanse superster.

Nog voor het uur haalde Tuchel een (licht gekwetste) Icardi naar de kant voor Sarabia (en Gueye voor Herrera), in de hoop om op die manier een meer dynamische voorlinie te verkrijgen. Een inschattingsfoutje van Denayer leidde niet veel later bijna tot een treffer voor Neymar, maar zijn schot werd afgeblokt. Ook Lyon kreeg nog een goede mogelijkheid: Cornet kon het zestienmetergebied induiken na een knappe actie, maar een ploegmaat vinden lukte net niet. Namens PSG viel Kehrer in voor de geblesseerde Kurzawa en de Duitser pakte meteen uit met een goede rush op rechts. Ook zijn voorzet bereikte echter geen medespeler. Twintig minuten voor tijd begon PSG de druk wat op te voeren, maar echte kansen volgden niet. Navas moest aan de overzijde attentief zijn op een goede vrije trap van Cornet en een matig laag schot van invaller Toko Ekambi.

In de slotfase moest Lopes nog een goede kopbal van Neymar na een één-twee met Herrera van onder zijn dwarsligger halen en tussenkomen op een doorsteekpass van Verratti richting Sarabia. De brilscore bleef op het bord staan en zo kregen we verlengingen. Di Maria tekende daarin voor de eerste kans, Lopes moest een goed geplaatst schot uit zijn linkerhoek tikken. Aan de overkant kon Bertrand Traoré meteen daarna uithalen, maar ook hij kon niet tot scoren komen. Erg veel gebeurde er niet meer in de verlengingen, die duidelijk richting strafschoppen kabbelden. Cornet kon in de tweede helft nog uithalen na een hoekschop, maar kon zijn schot niet kadreren. In de staart van de wedstrijd pakte Lyon-rechterflankverdediger Rafael nog een onnodige rode kaart, maar PSG had geen speeltijd meer over om van het overtal te profiteren. Resultaat: 0-0.

In de spannende beslissende strafschoppenreeks trok Lyon aan het langste eind. De eerste tien strafschoppen deden de touwen allemaal trillen. Navas pakte de 11e, die van Bertrand Traoré, en Sarabia maakte het af: 6-5.

Het is al de 9e eindzege van Paris Saint-Germain in de Coupe de la Ligue. De grootmacht won de prijs in ’95, ’98, 2008 en later vijfmaal na elkaar van 2014 tot en met 2018. Vorig seizoen ging Strasbourg met de titel aan de haal.