Een overduidelijke (beker)boodschap, levert een overduidelijk merendeel van de stemmen op. De tifo “Bekerwinnaars” van de fans van KV Mechelen is door de Door Fans Voor Fans-lezer verkozen tot de mooiste tifo(-actie) van het seizoen 2019/20.

Liefst 3.811 DFVF-lezers stemden op hun favoriete tifo-actie van het afgelopen seizoen. Met 1.203 stemmen (31,57%) – een ontegensprekelijke meerderheid – is de Mechelse tifo “Bekerwinnaars” verkozen tot de mooiste van het seizoen 2019/20.

Middelvinger

KV Mechelen kroonde zich in 2019 ten koste van AA Gent tot Belgisch bekerwinnaar. Vanwege de zaak “propere handen” werd Malinwa afgelopen seizoen uitgesloten van Europees voetbal – iets waar de bekerwinnaar normaliter recht op heeft. De Buffalo’s lachten in hun vuistje en gingen wel Europa in, maar de fans van KV Mechelen benadrukten in de thuiswedstrijd tegen AA Gent met een reusachtige tifo dat zij wel degelijk de bekerwinnaars van het seizoen 2018/19 waren.

Auteursrechten: An Rogier, DFVF heeft toestemming.

“Die tifo was meer dan een statement”, verduidelijkt Nick L’heureux, KV Mechelen-watcher bij Door Fans voor Fans. “Het was een verering voor KV Mechelen, een lekkere middelvinger naar Gent. Een vereeuwiging van de Mechelse heldenploeg die het seizoen voordien de beker won tegen Gent. De tifo werd voor aanvang van de competitiewedstrijd tegen Gent getoond, om het nog eens extra in hun gezicht te wrijven, want De Kakkers hebben het nooit echt gehad voor De Buffalo’s. Het gaf mij, en ongetwijfeld ook de rest van het stadion, een trots gevoel.”

Katrolsysteem

“Daarnaast was het ook een geslaagd experiment van het katrolsysteem (een mechanisme met touwen om een tifo, spandoek of zeil omhoog te hijsen, red.) in ons stadion. Het was de eerste keer dat er zo’n grote tifo werd getoond met behulp van die techniek. De sfeergroep 25/7 heeft in samenwerking met de club dat katrolsysteem afgelopen seizoen voor het eerst opgehangen en getest tegen Gent. 25/7 staat gekend voor machtige tifo’s met verwijzingen naar het heroïsche verleden van de club. Als KV Mechelen-fan ben ik erg blij dat ze die reputatie hebben. Die verdienen ze ook, want Achter De Kazerne is – wat betreft de thuissupporters – al meer dan een jaar lang een pyrovrij stadion”, aldus L’heureux.

In de thuiswedstrijd tegen provinciegenoot Antwerp , voorzagen de fans van KVM een tifo met de woorden “Mechelse Sotscop”. Een verwijzing naar de Mechelse geschiedenis.

Wat komend seizoen brengt, weet momenteel niemand. Zowel op voetballend vlak, als op toeschouwersvlak is het – door de aanslepende coronapandemie – koffiedik kijken. Hoe dan ook: fans van het Belgisch voetbal mogen zich in de toekomst in het Mechelse AFAS satdion aan gelijkaardige sfeer- en tifo-acties verwachten. “Ik weet alleen niet goed hoe ze hun jaarlijkse collecte gaan organiseren. Gewoonlijk zamelen ze voor het stadion geld in bij de fans om hun tifo’s te financieren”, klinkt het bij L’heureux. “Een online crowdfunding misschien? Ik zal de eerste zijn die geld stort! Als ze die katrollen komend seizoen nog maar eens gebruiken.”

Podium

De DFVF-lezer beslist voorts dat de fans van Club Brugge en KV Kortrijk elk met hun tifo-actie het podium vervolledigen.

De driedelige tifo die de supporters van Club Brugge creëerden ter ere van de 75ste verjaardag van Club-boegbeeld Raoul Lambert kreeg 725 stemmen (19,10%).

De fans van KV Kortrijk staan met 400 stemmen (10, 50 %) op het derde schavot met hun tifo “Kortrijk vol passie en strijd”.

De hel van Sclessin

Ondanks dat de sfeer- en tifo-acties van Standard niet in de top drie staan – mede door het feit dat de verschillende genomineerde sfeeracties van de Rouches stemmen van elkaar afsnoepten -, springen de Luikenaars er voor L’heureux qua voetbalsfeer uit in België. “Sclessin is zonder twijfel een angstaanjagend stadion in een kolkende stad. De supporters maken altijd verschrikkelijk veel lawaai, en geregeld pakken ze uit met enorme doeken met beeltenissen van duivels, demonen en andere schrikbarende wezens. Heerlijk vind ik dat. Iedereen herinnert zich dat doek met de onthoofde Steven Defour. Ethisch kan dat natuurlijk niet, maar toen ik daar foto’s van zag, moest ik wel in de eerste plaats glimlachen.”