Wie dacht dat enkel in België voetbalclubs hun sportief geluk ook naast het veld beproeven, kwam vandaag bedrogen uit. Espanyol, dat dit seizoen moederziel alleen hekkensluiter werd in La Liga (8 punten achterstand op het nummer 19 Mallorca), eist namelijk dat de degradaties in het Spaans profvoetbal die voortkomen uit het seizoen 2019-2020 nietigverklaard worden.

Croqueta, een Vlaamse podcast gespecialiseerd in het Spaans voetbal, doet de verschillende argumenten van Espanyol voor deze eis uit de doeken. Eerst en vooral kijkt Espanyol naar de degradanten uit de tweede klasse. Hier konden niet alle wedstrijden op de laatste speeldag simultaan worden afgewerkt, waardoor sommige ploegen onrecht werd aangedaan.

Ten tweede voelt Espanyol zich ook benadeeld wat betreft de lege stadions na de corona-break. Espanyol moest het naar eigen zeggen maar liefst 5 keer opnemen tegen een rechtstreekse degradatiekandidaat, wat ze niet eerlijk vinden bij Los Pericos.

Vervolgens haalt Espanyol in zijn redevoering ook aan dat ze, ondanks de coronabesmettingen in de ploeg (in maart testten 6 leden van de staf en spelers positief), toch geprobeerd hebben op een normale manier te strijden tegen het behoud. Maar nu vindt de club dus dat ze hiervan te veel nadeel ondervonden.

Espanyol degradeerde dit seizoen voor het eerst in 27 jaar terug naar de Spaanse tweede klasse, samen met Mallorca en Leganes.

Advertentie