Sint-Truiden heeft er een nieuwe speler bij: de 26-jarige centrale verdediger Jonathan Buatu komt over van het Portugese Rio Ave. De in Luik geboren international van Angola werd vorig seizoen gehuurd door Moeskroen, maar die overgang werd geen succes. In januari nam hekkensluiter Desportivo Aves, waar hij wel een vaste waarde werd, zijn leencontract over.

Jonathan Buatu genoot zijn opleiding bij Standard, alvorens naar de U19-selectie van KRC Genk te verkassen. Een half jaar later, in januari 2013, werd hij uitgeleend aan FC Brussels. Nog eens zes maanden later ging Buatu in Engeland voetballen toen hij een contract tekende bij Fulham. Daar kwam hij twee seizoenen in actie bij de U23-ploeg, waar hij het uiteindelijk ook tot captain schopte.

De hoofdmacht van Fulham bereikte Buatu nooit, en in 2015 volgde een transfervrije overgang naar Waasland-Beveren. In het Freethielstadion maakte de verdediger zijn beste periode door, vooral in de eerste twee seizoenen. Het contract van de Luikenaar werd na een matig derde seizoen niet verlengd, waarna hij de deur na 80 wedstrijd achter zich dichttrok en bij Rio Ave tekende. Daar begon hij aan het seizoen 2018/19, maar vanaf speeldag 20 verdween hij er helemaal uit beeld. Afgelopen seizoen kende hij de uitleenbeurten bij Moeskroen en Aves.

Buatu is de derde nieuwkomer bij STVV, nadat de huur van Chris Durkin omgezet werd in een definitieve transfer en de jonge linksbuiten Keito Nakamura op uitleenbasis overkwam van Gamba Osaka uit de Japanse hoofdklasse.

Nog een nieuwtje uit het kamp van de Kanaries: Steve De Ridder (33) is de nieuwe kapitein.

Advertentie