Koning Voetbal keert zodra weer terug op de Belgische velden. In de aanloop naar de competitiestart neemt Door Fans Voor Fans elke dag een club onder de loep. We blikken vooruit op het komende seizoen en onderzoeken welke ambities de club mag koesteren. Vandaag: Zulte Waregem. 

Van Play-off 1-koers naar degradatievorm

Essevee begon aan de competitie op Play-off 1-koers en bleef ook in de daaropvolgende speeldagen constant, na de kerstperiode werd de vrije val weliswaar ingezet. Enkel van Waasland-Beveren kon Zulte Waregem na Nieuwjaar nog de scalp nemen. Tot dan toe droomden de supporters nog van een derby in de bekerfinale tegen rivaal KV Kortrijk, zeker na een 1-1-gelijkspel in het Jan Breydelstadion. Charles De Ketelaere maakte echter een einde aan de bekerambities, een enorme klap voor Essevee waardoor de prestaties bergaf gingen en de top zes uit het zicht verdween. De mindere resultaten leidden uiteindelijk tot een 9de plaats bij het stopzetten van de competitie.

Ervaring op en naast het veld

Aanvoerder Davy De fauw beëindigde na de coronastop zijn loopbaan en koos voor een job aan de zijde van trainer Francky Dury. De rechtervleugelverdediger was nochtans goed op dreef in zijn laatste seizoen als profvoetballer. In 6 seizoenen groeide de 39-jarige verdediger uit tot een clubicoon. Opare moet de leemte op rechts invullen, de Ghanees komt transfervrij over van Antwerp en kwam in België eerder uit voor Standard. Net als zijn voorganger heeft Opare een pak ervaring en kent hij de Belgische competitie. De rechtsback past in het gezochte profiel met zijn bekende rushes en aanvallende impulsen, in tegenstelling tot Sandy Walsh. Het aflopende contract van de Nederbelg werd niet verlengd.

Ook aan de andere kant van de verdediging werd een brok ervaring aangetrokken. Laurens De Bock krijgt een nieuwe kans om zich te bewijzen in het Regenboogstadion. Zijn kennis van de Jupiler Pro League moet zijn integratie in de spelersgroep bevorderen. Aan de uitgaande kant verlieten verdedigers Marvin Baudry en Gideon Mensah de club. Volgens de geruchtenmolen waren Anderlecht en Genk geïnteresseerd om linksachter Mensah over te nemen van zijn moederclub RB Salzburg, maar zij kiezen voor een andere piste. Aangezien de spoeling achterin erg dun is, wordt er nog gespeurd naar nieuwe versterkingen in het defensieve compartiment. AS Roma lijkt de centrale verdediger William Bianda, in 2018 aangekocht voor zes miljoen euro, alvast een jaartje te stallen bij Zulte.

Luka Zarandia werd na Nieuwjaar uitgeleend aan het Kazachse Tobol Kostanay en krijgt dit seizoen een nieuwe kans in het Regenboogstadion. Of de rechtsbuiten op veel speeltijd mag rekenen van Francky Dury is te betwijfelen. Spits Robert Mühren kende een topseizoen bij SC Cambuur en blijft langer bij de club uit Leeuwarden. Waar de Nederlander schitterde in Friesland, deed Cyle Larin dat in het rood-witte shirt van Essevee. Ondanks zijn sterke prestaties tijdens het seizoensbegin lichtte Zulte Waregem de optie op de Canadees niet. Ze hadden de sterke spits voor 2,5 miljoen euro kunnen overnemen in de hoop hem met winst door te verkopen, vanwege de coronacrisis bleek dit echter onhaalbaar.

Saido Berahino speelde enkele jaren geleden nog in de Premier League. Zijn carrière was in vrije val, maar Zulte Waregem viste hem op. De Burundees slaagde erin om zich te herlanceren en hoopt nu een transfer te versieren. Het verhaal van Oberlin vertoont een gelijke trend, van Champions League met FC Basel naar de Gaverbeek. Met slechts twee doelpunten kon de aanvaller niet overtuigen, hij verlaat de club. Ook aanvaller Idrissa Sylla – die afgelopen seizoen uitgeleend werd aan KV Oostende – keert terug naar het Regenboogstadion. De Guineeër heeft nog een contract tot 2021, als Zulte Waregem nog een geldsom voor hem wil vangen zullen ze hem deze zomer moeten verkopen.

INOUT
Daniel OpareRobert Mühren
Laurens De BockDavy De fauw (gestopt)
Urho Nissilä Marvin Baudry
Luka ZarandiaSandy Walsh
Cameron HumphreysDimitri Oberlin
George TimotheouGabriel Canela
Mathieu De SmetGideon Mensah
Idrissa SyllaCyle Larin
Mikael Soisalo

Rekenen op Berahino

In doel is Sammy Bossut al jaren eerste keuze, de doelman liep afgelopen weekend een zware hoofdblessure op maar wordt ook weer een jaartje ouder en mag stilaan aan zijn voetbalpensioen denken. De beloftevolle Eike Bansen bleek dit seizoen al een waardige vervanger en zal – al dan niet door de blessure van Bossut – zijn opwachting mogen maken in doel.Op rechts zal Daniel Opare fungeren als een halve middenvelder – al toonde hij zich in de voorbereiding ook in een driemansdefensie -, in balbezit mag hij mee oprukken met zijn rushes, in balverlies moet hij zijn verdedigende taken uitvoeren. Volgens Jonas Withouck, die Zulte Waregem volgt voor Door Fans Voor Fans, past Opare in het gezochte profiel met zijn bekende rushes en aanvallende impulsen. “We zijn op de rechtsbackpositie, met alle respect voor De fauw, versterkt. Opare speelde een goede voorbereiding. Hij brengt snelheid, wat we de laatste 2 jaar bij De fauw toch absoluut hebben gemist.”

Centraal achterin krijgt de 19-jarige kapitein Ewoud Pletinckx het gezelschap van leermeester Olivier Deschacht. Essevee speelt dichter bij eigen doel, zodat de verminderde mobiliteit en snelheid bij de oudere spelers hen minder kwetsbaar maakt. Het hart van de defensie is al jaren kwetsbaar met vele tegendoelpunten tot gevolg. Fysiek is de tandem Pletinckx-Deschacht een prima match maar uitvoetballen is een pijnpunt. Met centraal achterin enkel nog jongeren Timotheou en Humphreys is de spoeling wel erg dun. Op links werd eindelijk een echte vleugelverdediger aangetrokken. “De Bock is een groot vraagteken, geen idee of hij zijn oude niveau zal halen”, stelt onze Zulte Waregem-watcher. Als De Bock teleurstelt, beschikken ze met Kainourgios nog over een back-up.

Als 16-jarige was Cameron Humphreys speler van het jaar bij de U18 van Manchester City. Manager Manuel Pellegrini beloonde hem met een vliegticket voor de preseason tour in Australië en Azië ter vervanging van de zieke Eliaquim Mangala (ex-Standard). De Chileense oefenmeester zette Humphreys prompt in de basis voor de oefenwedstrijd tegen Real Madrid. Samen met de 19-jarige Jason Denayer vormde hij het centrale duo tegen wereldsterren als Cristiano Ronaldo en Gareth Bale. “De mooiste dag van mijn leven”, verklaarde Humphreys achteraf.

SV Zulte Waregem speelt in het gekende systeem ‘4-2-3-1’ met aanvallende flanken, al experimenteerde Dury ook met 3 verdedigers in de voorbereiding. De Bock zou – net als in zijn blauw-zwarte periode onder Preud’homme – ook hoger op de linkerflank kunnen spelen waardoor Deschacht opnieuw zijn oude rol van linksachter of linker centrale verdediger overneemt. Met de aanvallende ingesteldheid van Opare lijkt Essevee echter kwetsbaar achterin.

Seck en Govea lijken eerste keus voor de verdediging. Het zijn twee verschillende types die elkaar aanvullen. Het loopvermogen en de kracht van Seck worden gekoppeld aan de vista en het voetballende vermogen van de Mexicaanse middenvelder. De mindere resultaten na Nieuwjaar vielen niet toevallig samen met de blessure van de boomlange Seck, zijn vervanger Sissako deed het niet onaardig maar zal vermoedelijk – net als Damien Marcq – stand-in zijn.

Een linie hoger moet Saido Berahino voor gevaar zorgen. De Burundees speelt een erg sterke voorbereiding en lijkt dé man te moeten worden van het vernieuwde Zulte Waregem. De ex-speler uit de Premier League was afgelopen seizoen al goed voor 6 doelpunten en gaf 3 assists in 18 wedstrijden voor zijn nieuwe club. Ook het samenspel met diepe spits Larin verliep uitstekend, de targetman hield de bal bij waardoor zijn ploeggenoten konden opschuiven en Berahino in zijn rug dook. Ook was de Canadees vaak present in de zestien meter wat hem 7 doelpunten en 10 assists opleverde. Nu hij vertrekt moet er gezocht worden naar een waardige vervanger, die lijkt niet meteen aanwezig in de kern. Toch hoeft zijn vertrek niet meteen een ramp te zijn, de doelpuntenmachine stokte al na 16 speeldagen en met Idrissa Sylla hebben ze een speler met hetzelfde profiel in de kern, al kon die de laatste jaren zijn beste vorm niet meer terugvinden. Voorzetten richting de diepe spits zullen worden afgeleverd vanop de flanken door de technische flankspelers Dompé of Srafi, de polyvalente Björdal of afwerker Gianni Bruno die zelf vaak de grote rechthoek induikt.

Het vertrek van Larin moet opgevangen worden door de ervaren Jelle Vossen. De Limburger staat bekend om zijn scorend vermogen, een aanvallende ploeg als Zulte Waregem kan hem goed gebruiken. Ondanks de offensieve kwaliteiten van Bruno, Larin, Berahino en Vossen vond Essevee moeilijk de weg naar doel. Dit blijkt ook uit de statistieken, de supporters konden in 11 van de 29 wedstrijden geen enkele keer juichen. De expected goals verklaren deels waarom Zulte Waregem toch zolang meestreed voor een plek bij de eerste zes, ze scoorden meer goals dan dat er op basis van de expected goals verwacht kon worden. Het team van Francky Dury ‘overpresteerde’, waardoor de resultaten beter waren dan wat verwacht kon worden, na de bekeruitschakeling viel Essevee terug tot zijn ‘normale niveau’. Vooral in uitwedstrijden bleek doelpunten maken een moeilijke opgave, de meegereisde supporters konden maar 11 keer een doelpunt vieren.

Aan de andere kant lijkt er ook een mentaliteitsprobleem te zijn, als er verloren werd, leed het meestal een zware nederlaag, zo werd er maar liefst 10 keer verloren met meer dan 1 doelpunt verschil en leed het zware nederlagen tegen de top 6-ploegen zoals Standard (4-0), Club Brugge (4-0), Genk (0-3), Charleroi (4-0) en Anderlecht (7-0). Zulte Waregem leek niet in staat om terug te vechten na een zware klap, iets waar Franky Dury samen met assistenten Davy De fauw en Timmy Simons verandering in hoopt te brengen.

Nieuw competitieformat is Essevee op het lijf geschreven

Zulte Waregem mag het seizoen aan de Gaverbeek openen tegen Racing Genk, met ook nog wedstrijden tegen Charleroi, Club Brugge, Standard en Antwerp in de eerste negen speeldagen wacht Essevee een lastige opdracht. Een gemakkelijk seizoen zal het niet worden voor de manschappen van Dury, dat bleek ook al uit de voorbereiding waar het enkel van Waasland-Beveren en AA Gent kon winnen. Waarop mag het vernieuwde Essevee dan mikken? “In het nieuwe competitieformat lijkt het voor Zulte Waregem perfect en realistisch om die 8ste plaats te ambiëren en zo misschien nog te kunnen meespelen voor het laatste Europees ticket”, aldus onze Zulte Waregem-watcher.

In deze voorbeschouwingsreeks:
KAS Eupen
KRC Genk