Zou hij er zelf nog een moer om geven? Een dag nadat Kevin De Bruyne (29) en zijn Manchester City onverwacht en pijnlijk door Olympique Lyonnais uit de Champions League werden geknikkerd, wordt onze landgenoot door de Premier League-fans verkozen tot Speler van het Jaar. O zo verdiend, maar ook o zo pijnlijk.

Je zal maar Kevin De Bruyne heten. Nog geen dag na een van je grootste sportieve mislukkingen word je oververdiend verkozen tot “EA Sports Player of the Year”. Moet je nu lachen of huilen van miserie? Moet je kwaad zijn op jongens als Raheem Sterling omdat ze belachelijk grote kansen missen of hen bedanken omdat ze vaak je geniale assists proper afwerken? De Bruyne moet in dubio zijn.

Wat maakt het ook nog uit? De droom is weg, KDB stapt straks het vliegtuig op in Lissabon om vroeger dan verwacht van zijn welverdiende vakantie te genieten. Doodzonde. Was deze prijs een dag eerder uitgereikt, dan schreven we dit artikel waarschijnlijk ook met een ander gevoel.

Oké, onze landgenoot kreeg bij de BBC Award voor “Player of the Season” met 45 procent van de stemmen ook de meeste kruisjes achter zijn naam, maar de Engelse pers verkoos Liverpoolskipper Jordan Henderson wél tot Speler van het Jaar. Een klap voor KDB en een schoolvoorbeeld van Brits chauvinisme.

Want zeg nu zelf. Welke andere reden kan je als Britse journalist bedenken om Henderson – niet eens de beste Liverpoolspeler – boven King Kevin te kiezen? We worden al het hele seizoen om de oren geslagen met zijn duizelingwekkende cijfers, maar laten we nu eens de balans opmaken. De Bruyne scoorde dit seizoen 13 doelpunten in de Premier League – een persoonlijk record – en maakte twee keer het doelpunt van de maand. Herinnert u zich nog zijn halve volley tegen Newcastle in november of zijn prachtige futsalbeweging en dito krul tegen Norwich City op de laatste speeldag? Met zijn 13 rozen hielp hij zijn team ook om voor het derde opeenvolgende seizoen de meeste doelpunten te scoren.

En dan zwijgen we nog over zijn 20 assists – 21,5 in onze ogen, 22 volgens de Meester zelf – waarmee hij het legendarische record van Thierry Henry evenaarde. In 35 competitieduels was hij met 13 treffers en 20 assists de speler die het meest betrokken was bij de City-doelpunten. En als je Sterling gisteren voor een open goal zag missen, dan hoef je geen genie te zijn om te beseffen dat die 20 assists er makkelijk meer konden zijn. Nog een laatste statistiekje om het af te leren. KDB creëerde meer dan 30 kansen meer dan eender welke speler in de Premier League. Superlatieven schieten tekort, misschien moet “KDB” er zelf een worden. “Wow, heb je die actie van Mbappé gisteren gezien? Die was zo KDB!”

Maar goed, Kevin De Bruyne krijgt nu dus toch de eer die hij verdient. Hij en niemand anders is de “Premier League Player of the Season 19/20”. De prijs voor beste Jonge Speler van het Jaar gaat naar Liverpoolback Trent Alexander-Arnold. Diens manager Jurgen Klopp haalde niet geheel onverwacht de “Premier League Manager of the Season”-titel binnen. Frank Lampard, Chris Wilder en Brendan Rodgers bijten zo in het zand na een prima seizoen, maar zullen ook niet ontkennen dat de Duitser de verdiende winnaar is.

Advertentie