Vrijdag 21 augustus 2020 werd bij de hoofdingang van de Arena in Amsterdam een permanent eerbetoon aan Johan Cruijff onthuld. Na de naamswijziging van het stadion en de aangrenzende boulevard, wordt de beste Nederlandse voetballer aller tijden, die op 24 maart 2016 overleed, nu ook geëerd met een eigen standbeeld.

Bijzonder is dat het beeld tot stand is gekomen dankzij een inzamelingsactie van een groep Ajaxsupporters, verenigd in de werkgroep “Deze man verdient een standbeeld”. De inzameling vond plaats in 2016 en de benodigde 75.000 Euro werden binnen drie maanden opgehaald.

Het levensgrote standbeeld werd gemaakt door de Friese beeldhouwer Hans Jouta, als supporter van Ajax vaak te vinden in de Johan Cruijff Arena. Het beeld werd onthuld door Frank Rijkaard, ambassadeur van de Johan Cruijff Foundation.

Oorspronkelijk zou het beeld worden onthuld op 25 april, de geboortedatum van Cruijff, voorafgaand aan de wedstrijd Ajax-Vitesse. Corona gooide echter roet in het eten. Vanwege diezelfde coronaperikelen was de plechtigheid vrijdag een stuk soberder dan vooraf gepland.