Wanneer sportief bestuur en coach niet of onvoldoende communiceren over de komst van een nieuwe speler, kan men al snel over een floptransfer beginnen spreken. Razvan Marin overkwam het: bij Standard was hij de grote man als infiltrerende creatieveling, maar Eric ten Hag gebruikte hem initieel als controleur die Frenkie de Jong moest doen vergeten en later helemaal niet meer. Cagliari telt in totaal 10 miljoen euro neer na een initiële huurdeal en biedt de Roemeen een nieuwe kans.

Na twee PO1-wedstrijden in 2019 maakten Ajax en Standard de transfer van Razvan Marin bekend. De Voetballer van het Jaar van Roemenië van een jaar voordien sloot zijn Luikse periode vervolgens nog op schitterende wijze af met onder meer twee treffers in zijn laatste wedstrijd op Sclessin tegen Club Brugge en in totaal vijf doelpunten en drie assists in de tien PO1-partijen.

Bij Ajax begon Marin wel in de basis, maar niet in zijn vertrouwde rol. In combinatie met de grote druk die steeds heerst bij de Nederlandse topclub verdween de middenvelder steeds meer naar het achterplan. Hij kwam uiteindelijk aan 17 wedstrijden (alle competities samen) met gemiddeld 47,5 minuten speeltijd per match. In de Champions League speelde hij geen seconde.

Een tweede jaar bij Ajax komt er niet. Cagliari neemt de Roemeen over op huurbasis en moet de transfer ten laatste op 1 juli 2021 permanent maken voor 10 miljoen euro, inclusief bonussen. Ajax betaalde vorig jaar zelf zo’n €12.500.000 voor de Croky Cup-winnaar van 2018. Standard kon enkel rekenen op een doorverkooppercentage op eventuele meerwaarde, maar daar is dus geen sprake van. De deal tussen de Sardijnse club, die vorig jaar op de 14e stek eindigde in de competitie, en Ajax bevat overigens ook een aankoopoptie.

Opvallend: Marin werd tijdens zijn meer dan 100 wedstrijden durende Standardperiode meermaals gelinkt aan de Serie A, onder andere AS Roma toonde toen interesse. De nieuwe trainer van Cagliari Calcio is Eusebio Di Francesco, van 2017 tot 2019 oefenmeester van Roma. Nu komt de spelmaker alsnog in de Italiaanse hoofdklasse terecht.

Club Brugge was ook vrij concreet voor Razvan Marin, maar de centrale middenvelder zag een overgang naar een andere Belgische club dan Standard zelf niet zitten.

Advertentie