De Bundesliga start met fans, althans in Leipzig. RB Leipzig kreeg goedkeuring van de lokale autoriteiten om fans in de Red Bull Arena toe te laten voor de eerste thuiswedstrijd. Op 20 september mogen 8.500 RBL-fans live gaan supporteren tegen Mainz 05. Dat is 20 procent van de stadioncapaciteit.

Afgelopen donderdag legde de Duitse staat geen expliciet verbod op voor grote evenementen mits contactopsporing en naleving van de COVID-19-maatregelen mogelijk zijn. Daar maakte RB Leipzig gretig gebruik van. Met de lokale autoriteiten (volksgezondheid is een lokale bevoegdheid in Duitsland) vonden Die Roten Bullen een akkoord over hun concept om toch fans toe te laten. De club mag 8.500 fans – 20% van de stadioncapaciteit – naar de wedstrijden laten komen.

(lees verder onder tweet)

Verloten

De stad Leipzig ligt in het Bundesland – een soort equivalent van een provincie – Saksen. De staat Saksen laat dit toe als de wekelijkse besmettingsgraad per 100.000 inwoners onder de 20 blijft. In de stad Leipzig, de grootste Saksische stad, met zo’n 600.000 inwoners, ligt die graad op 3,2. Enkel stadionbezoekers uit Saksen zijn momenteel toegelaten. De club verloot voor de eerste wedstrijd het beschikbare aantal onder de 22.500 abonnees.

Ook Hertha Berlin, Union Berlin en Eintracht Frankfurt spreken met hun lokale gezondheidsautoriteiten over de toelating van fans bij thuiswedstrijden. Dinsdagmiddag reageerde ook de Deutsche Fußball Liga (DFL) – het Duitse equivalent van de Pro League: “RB Leipzigs concept was duidelijk overtuigend genoeg. Desondanks wil de DFL natuurlijk bindende gesprekken voeren met politici om op federaal niveau gecoördineerde oplossingen te vinden.”

Lees ook: Union Berlin wil vanaf de eerste speeldag van volgend seizoen voor een vol stadion voetballen en betaalt coronatests fans