RB Leipzig draaide afgelopen seizoen weer mooi mee bovenin de Bundesliga, en bereikte bij zijn derde deelname aan de Champions League de halve finale, waarin PSG uiteindelijk te sterk was. Timo Werner was de blikvanger in Leipzig en forceerde zijn droomtransfer naar Chelsea. In de schaduw van de spits speelde Christopher Nkunku een uitstekend seizoen.

Nkunku is de zoon van Franse ouders met een Congolese afkomst. Op 13-jarige leeftijd kwam hij terecht in de jeugdopleiding van Paris Saint- Germain. Op 8 december 2015 maakte Nkunku zijn officiële debuut voor de Parijzenaars. De middenvelder viel toen net voor tijd in in een met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Shakhtar Donetsk. Onder Unai Emery mocht Nkunku af en toe invallen, maar een basisplaats afdwingen lukte nooit.

Nkunku tekende in juli 2019 een contract tot medio 2024 bij Leipzig, dat €13.000.000 op tafel legde voor de creatieve middenvelder. Een riskante gok? Neen, in slechts 1 seizoen bij Leipzig is de marktwaarde van de nog maar 22-jarige Nkunku gestegen naar zo’n €33.000.000.

De reden dat Nkunku zo’n belangrijke speler is voor de Duitsers, heeft ongetwijfeld zijn passing te maken. Hij weet zeer makkelijk een teamgenoot voor de goal te krijgen met zijn splijtende passes. Dit blijkt ook uit de (onderstaande) statistieken.

Dat Nkunku zoveel kansen creëert, blijkt ook uit zijn persoonlijke statistieken. In 32 wedstrijden voor Leipzig, waarvan 21 in de basis, wist hij vijfmaal te scoren en gaf hij 15 assists.

Nagelsmann, die erg veel tactische flexibiliteit verwacht bij zijn spelers, kon de Fransman ook op verschillende posities uitspelen. Zo speelde Nkunku afgelopen seizoen als vleugelspeler, middenvelder en spits. Vooral in de omschakeling is hij een echt wapen.

Met zijn nog jonge leeftijd is Nkunku zeker een speler om in het oog te houden voor de (andere) Europese topclubs. Het feit dat Nkunku nog geen enkele keer voorkwam in de plannen van Didier Deschamps bij de nationale ploeg, maakt hem nog meer een onderbelichte speler, die bij deze zeer verdiend erkenning krijgt.