RFC Seraing heeft zijn rentree in het profvoetbal niet gemist. Na twee gewonnen wedstrijden zijn de Métallo’s de fiere lijstaanvoerder in 1B. Wat de overwinningen op Lommel en Deinze daadwerkelijk waard zijn, zal komend weekeinde blijken. Dan komt immers met Westerlo één van de titelfavorieten op bezoek in het Stade du Pairay.

Hoewel statistieken natuurlijk met een behoorlijke korrel zout genomen dienen te worden, wanneer een competitie pas twee speeldagen oud is, kunnen we desalniettemin stellen dat de match tussen Seraing en Westerlo een clash wordt tussen de meest scorende en de minst scorende ploeg uit de Proximus League van dit moment. Seraing scoorde er namelijk driftig op los in zijn eerste twee wedstrijden. Maar liefst acht keer wist een speler in het Rouge et Noir de vijandelijke doelman te verschalken. Westerlo staat nog helemaal droog.

Goalgetter Mikautadze

Vijf van de acht doelpunten van Seraing werden gemaakt door één en dezelfde speler: Georges Mikautadze is zijn naam. Deze 19-jarige spits van Georgisch-Franse origine wordt door Seraing gehuurd van moederclub FC Metz, een deal dus die de club vooralsnog geen windeieren heeft gelegd. In de openingswedstrijd tegen Lommel was Mikautadze bijna in zijn eentje verantwoordelijk voor de 3-5-overwinning van zijn ploeg. Hij had al vier ballen in het Lommelse mandje gedeponeerd vooraleer Amadou Dia N’Diaye, ook al een huurling van Metz, voor het slotakkoord kon zorgen.

Een week later, tegen Deinze, keken de Sérésien voor de rust nog tegen een 0-2-achterstand aan, maar uiteindelijk wist men ver in blessuretijd het tij nog te keren. Dit keer kwamen de doelpunten van Gueye, Mikautadze (weer hij) en Kilota.

Daar waar Seraing het net in de twee eerste wedstrijden vlotjes wist te vinden, daar is de voorhoede van tegenstander Westerlo nog steeds op zoek naar het eerste doelpunt van het nieuwe seizoen. Twee competitiematchen leverden even zoveel brilscores op. Geen doelpunten gemaakt, maar ook geen tegen gekregen. De Westerlose defensie staat dus wel op punt, iets wat dan weer niet gezegd kan worden van de verdediging van de equipe van Emilio Ferrera. Seraing slikte immers al vijf tegentreffers.

Westerlo goede graadmeter

Tegen Westerlo kunnen de Luikenaren tonen wat ze werkelijk waard zijn. Met een nog niet op elkaar ingespeeld Lommel en mede-promovendus Deinze trof Seraing tot nu toe twee ploegen die niet meteen tot de hoogvliegers van 1B zullen worden gerekend. Dat geldt zeer zeker wel voor de ploeg van coach Bob Peeters. Westerlo wordt niet voor niets genoemd als één van de voornaamste kampioenkandidaten van deze voetbaljaargang. De club zal daarbij tot in de poriën gebrand zijn om dit jaar te promoveren na de promotie-degradatie-poppenkast van het afgelopen seizoen.

Westerlo sprokkelde tot nu toe weliswaar nog maar twee punten, maar had zeker in de derby tegen Lierse Kempenzonen meer verdiend. Westel was de betere ploeg, maar verzuimde zichzelf te belonen met een of meer doelpunten. Een week later bij Union, een andere outsider voor de titel in 1B, kwam Westerlo ook niet tot scoren en eindigde het zelfs met tien man, na twee gele kaarten voor Ghandri.

Nieuw record?

Als Seraing komende zondag de drie punten thuis weet te houden, dan haalt de ploeg een 9 op 9. In de historie van 1B wisten tot nu toe slechts twee andere ploegen de eerste drie competitiematchen op rij te winnen: Union deed dat vorig seizoen, net als… Westerlo. Seraing kan de prestatie van zijn opponent zondag dus evenaren. Als dat lukt, mag het het record de week erna proberen te verbeteren tegen… Union.