Na de 5-2-pandoering op ’t Kiel is het vijf voor twaalf voor Racing Genk. De interlandbreak bracht geen beterschap voor Hannes Wolf & co, het elftal is nog steeds zoekende en goede resultaten blijven uit. Alarmfase rood, en Hannes Wolf lijkt niet de man die het tij zomaar weer kan keren.

1. Te laat startschot

In drie van de vijf wedstrijden kwam Genk op achterstand. Niet toevallig slikten ze de eerste tegentreffer telkens al in de eerste helft. Wie de wedstrijden bekeek, weet dat dit geen toeval is, de Limburgers komen keer op keer stroef uit de startblokken. Het lijkt wel of Hannes Wolf het startschot pas tijdens de rust geeft. De Duitse oefenmeester mag langs de zijlijn dan wel vragen om ‘energy’ en ‘press’, de boodschap valt bij de spelers in dovemansoren.

2. Gebrek aan creativiteit

Genk mist momenteel een type Pozuelo, een speler die vanuit het niets kansen kan creëren. De Spanjaard kon met een flits iemand alleen voor de keeper zetten en boezemde de tegenstander angst in met subtiele doorsteekpassjes. Op dit moment heeft Genk dit type niet in de kern. Nieuwkomer Bastien Toma zou deze leemte moeten invullen, al is het nog maar de vraag of de Zwitser op korte termijn deze druk aankan. Kristian Thorstvedt is een harde werker maar heeft zich mede door blessures nog niet kunnen bewijzen. Mats Møller Daehli beschikt over goede voeten, maar die geniale passes ontbreken. Theo Bongonda mag stilaan de stempel ‘flop’ op zich plakken, de winger dribbelt zich te vaak vast en ook zijn voorzetten vinden geen eindbestemming. In de ‘gegenpressing’ die Wolf predikt zijn de aanvallers echter de eerste verdedigers die moeten jagen op de tegenstander. Dit is niet het voetbal waar Genk met zijn sierlijke, technisch begaafde aanvallers de laatste jaren voor stond.

3. Leidersfiguren gezocht (maar niet gevonden)

Sébastien Dewaest werd na een akkefietje op training doorverwezen naar de B-kern. De 29-jarige verdediger moet al een tijdje genoegen nemen met een plaats op de bank en lijkt op weg naar de uitgang, nochtans is hij een van de weinigen die een voortrekkersrol kan opnemen. Daarvoor wordt nu vooral in de richting van Danny Vukovic gekeken, de 35-jarige doelman heeft ervaring te koop en vuurt zijn ploegmaats meermaals aan, zonder effect zo lijkt het. Bovendien zou van Jere Uronen en Joakim Maehle, die intussen toch al enkele jaren in de Luminus Arena vertoeven, wat meer verantwoordelijkheid mogen gevraagd worden. In de bestuurskamer beseften ze dat er nood was aan extra grinta, aankopen Daniel Muñoz en Cyriel Dessers moesten met hun passie meer vuur in de ploeg brengen, maar zijn niet de leiders die de andere jongens aansturen. De Duitse oefenmeester zou in principe wel voor die aansturing moeten zorgen, maar Wolf is niet de people manager die op spelers inpraat en hen vertrouwen geeft. Deze groep is zoekende en mist een leider.

4. Onherkenbaar systeem

De grote leider, de trainer, vindt zelf echter geen oplossingen. Waar staat dit Genk voor? Niemand die het momenteel kan zeggen. Hannes Wolf had nochtans ruim de tijd om een plan te bedenken, de Duitser is al sinds 19 november in dienst maar krijgt nog steeds geen lijn in het spel. Dat bleek ook in het seizoensbegin, na zes weken voorbereiding waarin de coach allerlei experimenten kan uitproberen, moet er een basis staan waarop men kan verderbouwen. De Genkse coach blijft echter experimenteren, wat leidt tot een gebrek aan automatismen. Onuachu en Dessers wisselen elkaar af als diepe spits of verschijnen samen aan de aftrap. Op de felbegeerde ‘nummer tien’ werden Daehli, Bongonda en Thorstvedt al uitgeprobeerd, tegen Beerschot schoof Muñoz in de opbouw een rij naar achteren en ruilden Ito (links) en Bongonda (rechts) van flank. Tel daarbij ook nog eens de vele tegendoelpunten op stilstaande fasen en het belabberde spelbeeld bij op, dan wordt het warm onder de voeten van Hannes Wolf.

5. De concurrentie loopt verder weg

Play-off 1 is enkel weggelegd voor de beste vier ploegen van het land. Club Brugge lijkt een zekerheid, Charleroi verbaast vriend en vijand, het Anderlecht van Vincent Kompany komt stilaan onder stoom, Standard kan ook moeilijke wedstrijden over de streep trekken, Beerschot is de relevatie en ook de andere Antwerpse club is aan een opmars bezig. Met 5 op 15 prijkt Genk op een teleurstellende 14de plaats. Alarmfase rood in Limburg, het moet beter. Al dan niet zonder Wolf.