Dat de Belgische voetballers over heel Europa gevestigd zijn, dat weet iedere voetbalkenner. De meeste sterren met de Belgische nationaliteit zijn de laatste jaren echter toch vooral te zien op de Engelse velden. Met Timothy Castagne is er deze zomer een nieuwe verdediger uit ons land geland in de Premier League.

Nu kun je Castagne niet meteen een typische verdediger noemen. Hij is een moderne rechtsachter die de hele flank voor z’n rekening kan nemen. Hij startte zijn carrière bij Virton waar hij de matchen speelde, maar trainen deed de jongeling bij de jeugd van Standard. In het jaar 2011 nam KRC Genk hem over, en daar tekende hij later in 2013 een profcontract.

Het echte werk begon pas in 2014 voor Castagne, toen kreeg de flankverdediger meer en meer basisplaatsen. Dat leverde hem ook kansen op bij de jonge Duivels. Na een aantal matchen bij de U21 werd zijn naam al wat bekender, wat ook tot een transfer naar het buitenland leidde. Zijn nieuwe ploeg werd het Italiaanse Atalanta Bergamo. De afkoopsom was 6,5 miljoen euro, wat een goed bedrag was voor Castagne en Genk.

Bij Atalanta was de 24-jarige rechtsback niet altijd zeker van een basisplaats, maar hij ontwikkelde zich wel goed bij de club. En die ontwikkeling werd gezien door verschillende clubs. Crystal Palace toonde interesse, maar Atalanta weigerde bedragen te noemen. Dankzij de goede Champions League-campagne toonde Timothy zich meer en meer en kwamen er zich ook topclubs in de debatten mengen. Na Napoli en PSG waren er nog enkele Spaanse en Engelse clubs die hem op de radar hadden.

De verdediger met veel potentieel besloot een beslissing over zijn toekomst te maken na de Champions League-campagne. Blijven bij Atalanta was namelijk geen optie, het was tijd voor een stap vooruit. Uiteindelijk kwam Leicester City hem wegplukken en dat voor 24 miljoen euro, waarmee hij meteen de duurste Belgische verdediger ooit werd. En niet alleen Atalanta geniet van de centen, ook Genk krijgt nog een procentje (700.000 euro) om in het spaarvarken te stoppen.

De in Aarlen geboren voetballer komt bij de The Foxes een aantal gekende gezichten tegen, want ook de Belgen Tielemans en Praet spelen hun thuismatchen in het King Power Stadium. Tijdens de debuutmatch van Castagne stonden zijn Belgische vrienden allebei in de basis. Dat debuut kon niet beter voor de nieuweling: Praet gaf een voorzet vanop de linkerkant en daar stond Timothy klaar om zijn eerste voor z’n nieuwe club binnen te prikken. The Foxes versloegen promovendus West Brom met 0-3, een droomdebuut dus.