Woensdagavond won Bayern München de Duitse Supercup, opnieuw. Het hoogtepunt van de avond lag echter bij de wedstrijdleiding. Bibiana Steinhaus was ooit de eerste vrouwelijke scheidsrechter in de Bundesliga en nu ook in een Duitse Supercup. Dat orgelpunt was onmiddellijk ook het einde van haar carrière.

Tijdens de namiddag voor de wedstrijd kwam het nieuws naar boven: Bibiana Steinhaus stopt als scheidsrechter, net wanneer ze de eerste vrouwelijke scheidsrechter wordt die een Duitse finale dirigeert. “Tijdens de coronacrisis heb ik orde op zaken gezet en veel nagedacht.  Ik stop mijn nationale en internationale scheidsrechterscarrière. Ik kom later terug op deze beslissing, maar vanavond wil ik alle focus op de wedstrijd hebben”, vertelt ze in een statement van de Duitse voetbalbond.

De vrouwelijke scheidsrechter Bibiana Steinhaus maakte woensdagavond dus een bruusk einde aan haar carrière. De 41-jarige politieagente werd in 2017 de eerste vrouw ooit die een Bundesliga-wedstrijd in goede banen mocht leiden. De vriendin van de Engelse ex-topscheidsrechter Howard Webb was een gerespecteerde vrouw in een door mannen gedomineerde wereld. “Het Duitse voetbal verliest niet enkel een uitstekende scheidsrechter, maar ook een buitengewone persoonlijkheid en pionier. Bibiana Steinhaus is een rolmodel”, bedankt DFB-voorzitter Fritz Keller.

Sinds 2011 dirigeerde Steinhaus Bundesliga 2-wedstrijden en floot ze ook de Olympische vrouwenfinale in Londen in 2012. Ze had dus best al wat standing, zeker als vrouwelijke scheidsrechter in het mannenvoetbal. Toch kon ze het niet geloven wanneer ze voor het eerst werd geselecteerd voor een wedstrijd op het allerhoogste niveau. “Ik was sprakeloos, vol ongeloof, geluk en nieuwsgierigheid. Het was een achtbaan van emoties”, vertelde ze op de DFB-website.

“Kwaliteit, niet gender”

Steinhaus is de eerste vrouw die een wedstrijd in de hoogste Europese competities begeleidt. Hoe dwingt ze respect af tussen al dat mannelijke geweld? “Hoe behandel ik 22 alfamannen? Ik dwing geen autoriteit af via kaarten. De spelers appreciëren dat ik zeer duidelijk ben en mijn verwachtingen helder uitleg”, legt ze uit op de Phrasenmäher podcast. “Ik moet ook weten wat de spelers van mij verwachten. Ik maak grenzen, maar ik aanvaard ook grenzen.”

Voor Steinhaus zijn haar prestaties absoluut geen gender-kwestie, maar gaat het puur over de kwaliteit van haar werk. “Ik ben nu al twee jaar in de Bundesliga en heb geen speciale aandacht gekregen als vrouw. Dat is voor mij het grootste compliment”, liet ze vorig jaar optekenen. “In Duitsland tonen we dat het werkt en volgens mij is de Bundesliga een pionier.” In 2019 werd Stephanie Frappart de eerste vrouwelijke scheidsrechter in de Franse Ligue 1.

Ook in het busje

Als enige scheidsrechter die zowel de vrouwenfinale van de Olympische Spelen als die van het Wereldkampioenschap voor vrouwen floot, was ze ook nauw betrokken bij de VAR-revolutie. “In het begin legden we aan de fans niet voldoende uit wat de rol van de VAR is.” Steinhaus zelf is een voorstander van de VAR: “Je weet dat een collega je tijdens moeilijke momenten kan helpen. Dat voelt goed, maar we willen zelf beter zijn dan de technologie.” Toch is ze niet kritiekloos: “We moeten transparanter communiceren. Bijvoorbeeld in Amerikaanse sporten worden de herhalingen op een groot scherm getoond.” Toch vindt ze niet dat het proces tussen de veldscheidsrechter en de video-assistent niet openbaar moet worden getoond: “Dat is alsof een trainer voor een wedstrijd journalisten in de kleedkamer de wedstrijdbespreking laat bijwonen.”

Update 13u20:
Ze blijft wel aan als VAR.