In de rubriek ‘vergane glorie’ licht DFVF telkens een ‘vergane’ ploeg uit. In deze aflevering aandacht voor Excelsior Veldwezelt, een club die het nooit verder schopte dan Derde Klasse, maar die in 2012 opeens landelijk nieuws werd door zijn bedenkelijke rol in een reportage van Panorama over zwart geld in het Belgische voetbal. De club zat ten tijde van deze reportage financieel al in zwaar weer en amper een dag na de tv-uitzending maakte Excelsior Veldwezelt bekend de boeken te zullen sluiten.

Excelsior Veldwezelt was – u vermoedt het waarschijnlijk al – afkomstig uit Veldwezelt, een deelgemeente van het Limburgse Lanaken, gelegen aan de grens met Maastricht. De club werd opgericht in 1942 en kreeg stamnummer 3624 toebedeeld. Vanaf de oprichting speelde de ploeg in de Provinciale Reeksen. Vlak voor de eeuwwisseling, in 1999, beleefden de Limburgers hun grootste sportieve hoogtepunt tot dat moment. Door in de interprovinciale eindronde Mol en Estaimpuis te verslaan, drong Excelsior voor het eerst in zijn bestaan door tot de landelijke voetbalreeksen.

Landelijke reeksen

In de eerste twee seizoenen in Bevordering eindigden de Maaslanders keurig in de middenmoot. Het derde jaar werd afgesloten met een puntentotaal van 62: goed voor het kampioenschap in Vierde Klasse.

Derby tussen Veldwezelt en Spouwen-Mopertingen

Na twee anonieme seizoenen in Derde Klasse B, degradeerde Veldwezelt in 2005 als voorlaatste van zijn reeks, samen met hekkensluiter Seraing RUL, terug naar de laagste landelijke divisie. Het verblijf in Vierde duurde ditmaal twee seizoenen. Veldwezelt werd in 2006 meteen tweede, maar dolf in de promotie-eindronde het onderspit tegen FC Bleid.

Een seizoen later konden de Limburgers zich revancheren. Na een derde plaats in de eindrangschikking van 4C en door het winnen van de tweede periodetitel, werd opnieuw een ticket voor de interprovinciale eindronde bemachtigd. Gent-Zeehaven en Harelbeke werden aan de kant gezet en in de finale kon roodzwart wraak nemen op Bleid. In een spannende finale bleef het 1-1 en werden de Walen na een strafschoppenreeks terug naar huis gestuurd.

De terugkeer in 3B was niet bijster succesvol. Na een twaalfde (2008) en negende plaats (2009), degradeerde Excelsior in 2010 opnieuw.

Financiële problemen

Het eerste jaar na de degradatie werd de club nog tweede achter kampioen Patro Eisden en verdiende het zo een plek in de promotie-eindronde. Walhain was in de eerste ronde echter al meteen te sterk (3-2).

De veelbesproken reportage van Panorama

Wat volgde waren financiële problemen. Eind 2012 leek het einde van Excelsior Veldwezelt nabij. De club zocht naar een laatste strohalm om te overleven en schroomde daarvoor geen enkel middel. Dat bleek althans uit een reportage van het actualiteitenprogramma Panorama. In deze uitzending op 7 december 2012 was te zien was hoe een bestuurslid van Excelsior wou participeren in een witwasoperatie. De reportagemakers hadden undercover het bestuur van de club benaderd met de vraag of ze met valse facturen konden sponsoren om zodoende zwart geld wit te wassen. Eén van de bestuursleden hapte meteen toe en stelde voor een dubbele factuur op te maken, zodat de investeerder alles zou kunnen aftrekken van de belastingen.

Een dag na de uitzending, die in voetballand insloeg als een bom, liet de club al weten algemeen forfait te geven. Volgens de officiële lezing was niet de uitzending de directe aanleiding van het forfait, maar het feit dat de hoofdsponsor zich eerder in het seizoen terugtrok na een ruzie. Alle resultaten van de club, op dat moment zestiende in de stand, werden geschrapt en begin 2013 verdween uiteindelijk ook het stamnummer bij de Belgische Voetbalbond.

Advertentie