Dinsdagavond trapt een gehavend Club Brugge zijn eerste wedstrijd van de Champions League-campagne 2020/21 op gang. Blauw-zwart trekt naar Rusland en kijkt het vervaarlijke Russische Zenit Sint-Petersburg is de ogen, maar wat weten we over die club? Acht cijfers en weetjes over de landskampioen van Rusland.

1

Zenit Sint-Petersburg is momenteel de koploper in de Russische hoogste klasse. De ploeg van trainer Sergei Semak telt net als Spartak Moskou na elf speeldagen 24 punten, maar heeft een beter doelpuntensaldo. De nummer één in Rusland verloor dit seizoen in de competitie slechts één keer.

35

De totale marktwaarde van Zenit bedraagt volgens het doorgaans betrouwbare transfermarkt.com zo’n 180,30 miljoen euro. Club Brugge kent daartegenover een marktwaarde van 144,20 miljoen euro. Afgerond bedraagt de kloof tussen beide ploegen ongeveer 35 miljoen euro in het voordeel van de Russen. Geen spectaculair groot verschil dus.

15

De laatste thuisnederlaag van Zenit dateert van 5 november 2019. Toen verloren de Russen in de groepsfase van de Champions League met 0-2 van RB Leipzig. De Duitsers werden groepswinnaar in groep G, Zenit eindigde laatste in de poule en was Europees uitgeschakeld.

Sinds die nederlaag tegen Leipzig verloor de Landskampioen van Rusland geen enkele thuiswedstrijd meer. 15 wedstrijden op rij werd er op eigen bodem niet meer verloren. In de Russische Premier League kent Zenit overigens een perfect thuisrapport van vijf gewonnen thuiswedstrijden.

9

De huidige kern van Zenit telt 9 A-internationals, afgaande op de laatste interlandbreak van midden oktober. Zes daarvan komen uit voor de Russische nationale ploeg, met kapitein Artem Dzyuba als blikvanger. Verder vaardigen ze ook één Colombiaan, één Iraniër en één Kroaat af.

33

Exact 33 seizoenen geleden (1987/88) troffen Zenit – toen nog onder de volledige naam Zenit Leningrad – en Club Brugge elkaar al eens in de eerste ronde van de Europa League, toen gekend als de UEFA Cup.

Blauw-zwart verloor de heenwedstrijd in Rusland met 2-0, maar pakte twee weken later in de terugwedstrijd in het eigen Jan Breydelstadion uit met een 5-0-overwinning. De Deen Kenneth Brylle trof toen vier keer raak voor Club, ook Jan Ceulemans pikte die avond zijn doelpuntje mee. Club Brugge bereikte dat jaar de halve finale van de UEFA Cup, waar het na verleningen in de terugwedstrijd tegen RCD Espanyol werd uitgeschakeld. Later dat jaar pakte Club zijn zevende Belgische landstitel.

In 2014 speelden beide ploegen nog een oefenwedstrijd tegen elkaar met een 1-1-gelijkspel als eindresultaat.

2

In het verleden kwamen reeds 2 Belgen uit voor Zenit Sint-Petersburg. In 2007 kocht Zenit – toen gecoacht door de Nederlander Dick Advocaat – Nicolas Lombaerts over van AA Gent voor een bedrag van zo’n 4 miljoen euro. De verdediger zou uiteindelijk tien seizoenen spelen voor de Russische topclub waarmee hij vier landstitels, vier Russische Supercups en twee Russische bekers zou winnen. Ook de UEFA Cup en een Europese Supercup wist hij met Zenit éénmaal te veroveren. In 2017 keerde Lombaerts terug naar België en ging hij aan de slag bij KV Oostende. Daar zette hij in het voorjaar van 2020 officieel een punt achter zijn voetbalcarrière.

Ook Axel Witsel speelde vijf seizoenen voor Zenit. In 2012 ruilde Witsel Benfica in voor de Russische hoogvlieger die maar liefst 40 miljoen euro op tafel legde voor de voormalige middenvelder van Standard. Witsel won met Zenit één Russische titel en beker. In 2017 verkaste Witsel naar het Chinese Tianjin Quanjian, om anderhalf jaar later zijn handtekening te zetten onder een meerjarig contract bij de Duitse topclub Borussia Dortmund, waar hij nu nog steeds actief is.


20.400

Het toegelaten aantal fans in de Champions League verschilt van land tot land. Rusland staat toe om 50% van de capaciteit van het stadion te gebruiken tijdens binnenlandse wedstrijden, maar de drie Russische clubs in de Champions League – waaronder ook Krasnodar en Lokomotiv Moskou – zullen moeten voldoen aan de UEFA-limiet van 30%.

De Gazprom Arena  – de thuisbasis van Zenit – heeft een capaciteit van 68.000 plaatsen. Omgerekend zullen er zo’n 20.400 fans worden toegelaten om de wedstrijd in het stadion live bij te wonen, nota bene een van de meest gevulde stadions in de Champions League. De Russische landskampioen vraagt aan zijn fans om mondmaskers en handschoenen te dragen voor, tijdens en na de wedstrijd tegen Club Brugge.

8

Zenit nam al acht keer eerder deel aan de Champions League in zijn huidige vorm. Een laatste keer vorig seizoen. Toen strandde het verhaal van de Russen in de groepsfase ven het Europese kampioenenbal. Het beste resultaat van Zenit in de Champions League is een plaats in de 1/16 finales (2012, 2014 en 2016, red.). Eerder nam het ook al een keer deel aan de Europacup I, de voorloper van de Champions League.