FIFA-voorzitter Gianni Infantino (50) heeft zich in een interview met de Zwitserse mediagroep CH Media uitgelaten over een aantal gevoelige en actuele voetbalkwesties. De baas van het wereldvoetbal wil dat het WK voetbal van 2022 in Qatar mét supporters in stadions wordt afgewerkt. Verder laat Infantino weten geen voorstander te zijn van het idee om een Europese Super League op poten te zetten, en wil daarentegen meer inzetten op het WK voor clubs. “Ook teams buiten Europa een totaalplaatje aanbieden”, klinkt het.

“Het WK 2022 in Qatar wordt gespeeld met supporters”, vertelt Infantino aan het Zwitserse CH Media. “Als we dit niet mogelijk zouden achten, zou er ook geen sprake meer zijn van een WK voetbal. Het toernooi vindt bovendien pas plaats aan het einde van het jaar (21 nov. 2022 – 18 dec. 2022), een half jaar later dan de vorige edities.”

“We zitten momenteel met een kwaadaardig virus dat heel wat problemen oplevert en kan opleveren, maar we hebben nog tijd genoeg om die wereldwijde pandemie onder controle te krijgen en te boven te komen. Het is momenteel zo dat het coronavirus op dit moment nog steeds een bedreiging vormt voor het voetbal. De situatie is erg moeilijk, vooral voor landen en teams die afhankelijk zijn van toeschouwers in de stadions”, aldus de Zwitser.

Europese Super League op til?

Voorts gaf Infantino ook zijn mening over een mogelijke “Europese Super League” die op til is: een Europese topcompetitie met de beste ploegen van het continent, verdeelt over verschillende divisies. De beste clubs uit de vijf grootste Europese competities (Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk, red.) hebben zich al verzameld om de plannen te bespreken, zo meldden Britse media dinsdag. Beleggers zouden bereid zijn vijf miljard euro op tafel te leggen om het concept te verwezenlijken.

“Ik zie andere mogelijkheden om Europese topclubs op verschillende niveaus en tegen verschillende ploegen wereldwijd aan het werk te zien”, klinkt het bij de FIFA-voorzitter. “En dan heb ik het niet over Bayern München tegen Liverpool, maar over Bayern München tegen Boca Juniors – een Argentijnse topclub”

Infantino werkt samen met de FIFA om het WK voor clubs naar een hoger niveau te tillen en te reorganiseren, een mogelijke concurrent voor de Europese Super League. “Ons doel is om ook ploegen buiten Europa een totaalplaatje aan te bieden en te betrekken bij het gebeuren. We willen een club als Bayern niet uit de Bundesliga halen, iets wat bij de Europese Super League wel het geval zou zijn.”

De voorzitter van Bayern München, Karl-Heinz Rummenigge, bevestigde woensdagavond aan het Britse Sky dat hij “nog niet op de hoogte was van de plannen”. Tijdens een telefoongesprek met UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin zei Rummenigge dat hij “erg blij was met de huidige Champions League als Europees toptoernooi”.

De vernieuwde versie van het WK voor clubs krijgt volgend jaar een update van zeven deelnemende ploegen (de beste ploeg van elk continent en de kampioen van het gastland, red.) naar 24 deelnemende clubs.

Het toernooi zou normaliter volgende zomer plaatsvinden in China, maar door het uitstel van het EK voetbal 2020 vanwege de coronacrisis, staan die plannen momenteel op een laag pitje. Op dit moment ligt er nog geen nieuwe datum vast voor het evenement.