Gastartikel van een supporter van SV Zulte Waregem

Zulte Waregem slaagt er sinds begin dit jaar amper nog in wedstrijden te winnen. In het jaar 2020 wonnen de mannen van Dury twee keer van Waasland-Beveren en een keer van Moeskroen. Alles wijst erop dat Francky Dury uitgeblust is en dat hij het tij deze keer niet meer zal doen keren. Dury blijft voorlopig aan boord, al is dat alleen te danken aan zijn emotionele band met het bestuur en de financiële zorgen van Essevee.

Het tactisch plan van Dury werkt niet meer en hij durft er niet al te veel aan te veranderen. Een 4-3-3 met een defensief vierkant en aanvallende vleugelverdedigers, ooit was het Dury zijn succesrecept, vandaag heeft hij er de spelers niet meer voor. Essevee slikte in de eerste tien competitiematchen maar liefst 24 doelpunten. Niet alleen de defensie, maar ook het wankelende middenveld draagt bij aan deze desastreuze statistiek.

Traag middenveld, trage verdediging

Laurens De Bock heeft het moeilijk om een volledige flank te bestrijken en wordt zo regelmatig in de rug gepakt. Aan de andere kant heeft Daniel Opare wel het loopvermogen, maar speelt hij bij momenten te nonchalant en maakt hij regelmatig verkeerde keuzes. De verdedigende middenvelders uit het vierkant, Ibrahima Seck en Damien Marcq, kunnen wegens gebrek aan snelheid die ruimtes in de rug van de verdediging niet opvullen. Abdoulaye Sissako is de meest polyvalente en getalenteerde middenvelder van de selectie, maar kwam voorlopig slechts vier keer aan de aftrap.

Centraal achterin heeft zelfs Olivier Deschacht het moeilijk. Hij wordt vaak aan zijn lot overgelaten, maar is ook al te vaak onzuiver bij het uitvoetballen. Jongelingen Ewoud Pletinckx, Cameron Humphreys en William Bianda hebben talent, maar weinig ervaring. Een foutje is bij de jonkies snel gemaakt en als de ervaren rotten die foutjes niet kunnen opvangen, heb je een probleem. Een probleem dat al een tijdje niet wordt aangepakt.

Spelers niet op hun beste positie

Verbazing alom toen Jelle Vossen op de derde speeldag van dit seizoen plots op de linkervleugel geposteerd werd. Dury verklaarde dat hij Vossen wou laten voetballen zoals Sadio Mané dat bij Liverpool doet. Waarom de vergelijking tussen Vossen en Mané nergens op slaat, hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen. Wonder boven wonder won Essevee de eerste match met Vossen op links, 4-1 tegen Waasland-Beveren, en Vossen opende zelfs de score. Dury had zijn succesrecept gevonden en ging er ook mee op Moeskroen spelen. Na een non-match kon Zulte Waregem met 0-1 winnen, Dury bleef overtuigd van zijn nieuwe Sadio Mané. De week nadien verloor Essevee met 0-2 van Charleroi, Vossens laatste wedstrijd op de linkerflank. Vossen kreeg veel vragen over zijn ongewone positie en aan alles was duidelijk dat hij er flink tegen zijn zin stond.

Terwijl Vossen de linkerflank mocht bestrijken, stond de kleine Saido Berahino er alleen voor in de spits. De Burundees stond er natuurlijk op een eiland en kon geen bal bijhouden. Hij is iemand die vooral tot zijn recht komt in een tweespitsensysteem, waarbij hij meer kan terugzakken en het spel kan verdelen. Dury vond duidelijk geen oplossingen voor het vertrek van targetspits Cyle Larin. De nieuwe boomlange spits, Tomáš Chorý, wordt nu voor de leeuwen gegooid om dat probleem op te lossen. Berahino had geen zin meer in het recept van Dury en staat ondertussen met Charleroi bovenaan het klassement. Hij speelt er, jawel, achter en rond diepe spits Kaveh Rezaei en kon al tweemaal scoren in zijn eerste twee wedstrijden.

Spelers niet op hun positie laten spelen, Dury heeft er stilaan een patent op. Gianni Bruno bijvoorbeeld, hij is door Dury omgeschoold tot rechtsbuiten, terwijl hij van nature een diepe spits is. Bruno scoorde vorig seizoen wel redelijk vlot, Dury dacht de juiste positie voor hem gevonden te hebben. Dit seizoen brengt Bruno niets meer, want als hij niet scoort, is hij waardeloos voor het team. Bruno mist explosiviteit en dirbbelvaardigheid om een echte flankspeler te worden. Dury ziet het nog niet, want nog steeds staat Bruno zo goed als elke wedstrijd 90 minuten op de rechtervleugel.

Terwijl Dury vijf wedstrijden nodig had om in te zien dat de creatieve en dribbelvaardige Jean-Luc Dompé een echte meerwaarde is voor dit Zulte Waregem, heeft hij na tien matchen nog altijd niet door dat Bassem Srarfi op de andere flank moet spelen. Of hij wil het niet inzien? Srarfi is snel, technisch sterk en hij heeft een goede voorzet in huis: een echte flankspeler.

Soisalo gekraakt

Speeldag twee, Zulte Waregem moest op zoek naar punten in Beerschot. Daniel Opare was geblesseerd en Dury moest op zoek naar een oplossing. Hij had kunnen kiezen voor een 3-5-2-opstelling, met drie centrale verdedigers dus. In de voorbereiding werd dit systeem wel een aantal keren getest, maar zonder veel succes. Dury koos ervoor om zich aan zijn 4-3-3 te houden en gaf het volle vertrouwen aan de jonge vleugelaanvaller Mikael Soisalo om als rechtsback te depanneren. De Fin speelde, net als de hele ploeg, een dramatische eerste helft en was het slachtoffer. De coach had niet het respect om tot de rust te wachten en haalde Soisalo na 40 minuten naar de kant. Sindsdien heeft Soisalo geen minuut meer gespeeld.

Tijd voor Timmy en Davy

De club spreekt nog altijd het vertrouwen uit in haar coach en de meeste bestuursleden geloven dat hij de man is die Essevee zal redden. Maar krijgt hij dat vertrouwen wel om de juiste redenen? Dury heeft met veel mensen binnen de club een persoonlijke band en bovendien laat de financiële situatie niet toe om de coach nu de laan uit te sturen, stond vandaag in Het Nieuwsblad te lezen.

Voor veel supporters is het geduld met Dury op, maar dat wil niet zeggen dat het respect voor de coach en de mens Francky Dury op is. Niemand zal vergeten dat hij de club groot gemaakt heeft. Niemand zal de bekeravonturen en de Europese avonden onder Dury vergeten. Niemand zal vergeten hoe Francky Dury Waregem en Zulte op de kaart gezet heeft.

Vandaag lijkt het tijd om aan de toekomst te denken. Zulte Waregem moet de succesjaren onder Dury even achter zich laten en verder denken. Vandaag willen veel supporters het echte ‘Essevee 2.0’ zien. Zulte Waregem snakt naar de échte invloed van assistenten Timmy Simons en Davy De Fauw. Vandaag is het tijd om een nieuwe wind door de club te blazen en om terug aan de weg naar sportief succes te werken.

Advertentie