279 officiële wedstrijden voor Genk, enkel Thomas Buffel had er meer. Landstitel in 2011 gewonnen, twee bekerfinales gespeeld en gewonnen. Met Anele Ngcongca (33), zondagnacht overleden in een auto-ongeluk, is KRC Genk een echt clubicoon kwijt. En zeggen dat hij twee maanden geleden nog een contract ondertekende bij KSV Roeselare…

Anele Ngcongca had recent een contract ondertekend bij AmaZulu FC, een club in de Zuid-Afrikaanse stad Durban in de provincie KwaZoeloe-Natal. Zondagnacht raakte zijn voertuig daar van de weg, waarna het tot stilstand kwam in een grasveld. De vrouwelijke passagier naast hem vecht nog voor haar leven, maar Anele, die uit het voertuig werd geslingerd, overleed ter plaatse.

Anele kwam van 2007 tot 2016 uit voor KRC Genk, dat hem destijds in zijn thuisland oppikte bij FC Fortune. Hij speelde 279 officiële wedstrijden voor Genk, een aantal dat enkel Thomas Buffel overtreft. Anele is tot op heden dus nog steeds de buitenlander met de meeste officiële wedstrijden bij Genk. Op zijn palmares prijken naast de landstitel van 2011 ook twee Bekers van België (2009, 2013).

In het seizoen 2015/16 trok Anele op uitleenbasis naar de Franse eersteklasser Troyes AC. Nadien keerde hij terug naar zijn thuisland, waar hij voor Mamelodi Sundows ging spelen. Anele werd nog drie keer landskampioen met de club. In september van dit jaar leek hij terug te keren naar België, maar na het faillissement van KSV Roeselare moest hij opnieuw ander oorden opzoeken. Zijn volgende club leek AmaZulu FC te gaan worden, maar het noodlot besliste er helaas anders over.

Anele speelde ook 53 interlands voor Zuid-Afrika. Op het WK 2010 in eigen land kwam hij één keer in actie voor Bafana Bafana: in de laatste groepswedstrijd tegen Frankrijk kreeg hij een basisplaats van bondscoach Carlos Alberto Parreira. Anele kreeg ook speeltijd op de Afrika Cup 2013 en 2015.