Van Eerste Provinciale tot Eerste Nationale in vijf jaar tijd, in Tessenderlo beleeft het voetbal hoogdagen. De ambitieuze voorzitter Wendy De Wit (52) hoopt dat het Limburgse voetbalsprookje nog niet ten einde is, al blijft hij realistisch: “De licentievoorwaarden moeten versoepelen als we willen promoveren.”

Mag ik u de Balthasar Boma van THES noemen?

“Ja, dat is een verhaal dat we zelf gecreëerd hebben, we hebben een Facebookgroep waarin ik een keer tot Boma werd gebombardeerd, daar kwamen wat likes op en sindsdien noemen ze mij ‘De Boma van THES’. Het is zelfs zover gekomen dat ik mijn aankondigingen in de Facebookgroep onderteken met Boma.”

Is THES even afhankelijk van u als F.C. De Kampioenen van Boma?

“Zeker niet. THES is de laatste jaren uitgegroeid tot een vrij populaire club op ons niveau. Dat is begonnen met Wouter Vrancken waarmee wij de titel hebben gepakt in Eerste Provinciale. Sindsdien hebben wij in elke reeks bovenaan gestaan en dat trekt volk, al merken we nu wel dat we aan ons plafond zitten door de licentievoorwaarden.”

Waarom kunnen jullie niet voldoen aan die licentievoorwaarden?

“Het knelpunt is vooral de accommodatie, de verlichting en de tribunes zijn onvoldoende. Het is belachelijk dat men 5.000 zitjes wil in 1B, er is daar geen enkele wedstrijd met een volle tribune. Waarom moet men dan die voorwaarden stellen? Het is toch niet slecht dat wij minder volk maar wel ambiance hebben? Het gaat om de beleving.”

“Het is toch niet slecht dat wij minder volk maar wel ambiance hebben? Het gaat om de beleving” ~ Wendy De Wit

De clubs in 1B zijn bijna allemaal in buitenlandse handen, hoe realistisch is het dan om de sprong te maken?

“Waarom zou het niet lukken? Ik vind wel dat het huidige format met 8 ploegen absoluut niet aantrekkelijk is. Men kan geen gesloten systeem bouwen met een hoop beloftenploegen. Kijk naar Club NXT, dat is een heel zwak verhaal. Dat worden geen grote jongens, ik snap het nut daar niet van. Als er 20 procent doorgroeit is het een succes, maar dat gaat niet lukken. Ik denk dat er betere voorbeelden zijn, zoals bijvoorbeeld Leandro Trossard die werd uitgeleend op een lager niveau om dan terug een stap omhoog te kunnen zetten.”

Wat is voor jullie dan een goed format?

“In 1B hopen wij op een volwaardige reeks met 16 à 18 ploegen. Nu wij niet kunnen promoveren is het mooie van de sport volledig weg, voetbal is matchen winnen, kampioen spelen en daarvoor beloond worden. Alles draait om geld, daarmee kan je de licentie en accommodatie betalen en promoveren.” 

Wanneer zien we THES dan in 1B?

“We gaan proberen om over 2 à 3 jaar te promoveren, maar we moeten realistisch blijven. De licentievoorwaarden moeten versoepelen als we willen promoveren. De huidige voorwaarden zijn veel te streng en risicovol. Als amateurclub moeten wij nu bijvoorbeeld verplicht semiprofs hebben, hoe tegenstrijdig kan het zijn.”

“Nu wij niet kunnen promoveren is het mooie van de sport volledig weg, voetbal is matchen winnen, kampioen spelen en daarvoor beloond worden” ~ Wendy De Wit

Kan een kleine club als THES wel overleven in 1B?

“Ik vermoed van wel, zeker qua toeschouwersaantallen. OHL en Beerschot zijn gepromoveerd en waarschijnlijk gaat Union hetzelfde doen. Stel dat Eupen of Moeskroen zou degraderen, dan gaan er niet veel wedstrijden zijn boven de 2.000 toeschouwers. We hebben vorig seizoen tegen Lierse, Deinze, RWDM en Seraing gespeeld. Enkel bij Lierse waren er meer dan 1.500 toeschouwers aanwezig, dat gaat in 1B niet verdubbelen hè.”

Jullie trekken meer dan 1.000 toeschouwers aan terwijl Tessenderlo amper 18.000 inwoners telt…

“Tessenderlo is eigenlijk te klein om levensvatbaar te zijn, het is een groot dorp dat aan elkaar hangt en dat zie je op zaterdagavond. We hebben de laatste jaren fel ingezet op beleving. In niet-coronatijden bieden wij de mogelijkheid om te komen eten, om gewoon in de kantine een pint te drinken of na de wedstrijd te staan zingen en dansen. Dat kan allemaal bij ons.”

Op sportief vlak zou de overstap moeten meevallen, jullie eindigden vorig seizoen tweede na Deinze en knikkerden hen dit jaar uit de beker.

“We hebben verdiend gewonnen, als beloning krijgen we Racing Genk op bezoek, maar ik vrees dat die wedstrijd zonder toeschouwers zal plaatsvinden. In normale omstandigheden hadden wij zeker 500 eters en 3.000 toeschouwers kunnen verwelkomen. Wij missen daar 60.000 euro, maar wij gaan zeker onze sportieve eer verdedigen.”

De wedstrijd staat gepland op 9 januari, een realistische richtdatum?

“We hadden een perfecte start met 9 op 9, nu is ons ritme is weg. De trainingen starten op 14 december, we gaan ervan uit dat er tegen dan versoepelingen mogelijk zijn. Als dat niet lukt, zitten wij serieus in de problemen. De korte voorbereiding maakt het niet makkelijk, we hebben oefenwedstrijden besproken met enkele clubs uit de buurt maar dat is niet hetzelfde als dat je in het ritme van de competitie zit.”

De competitie zal wel hervatten zonder coronatesten…

“Ja, tot nu toe hebben we slechts drie besmettingen gehad op een half jaar tijd, dat is niks in verhouding met het aantal spelers. We hebben wel een grote accommodatie, waardoor we veel kunnen spreiden, onze nieuwe kantine heeft zelfs moderne luchtcirculatie. We zijn nog niet aan het voetballen als ze de maatregelen niet versoepelen. Wij hebben als amateurclubs een charter getekend dat er zonder kantine niet gespeeld wordt.”

Waarom is zelf de coronatesten betalen geen optie?

“Ja, wij hebben die televisiegelden van 1A en 1B niet hè. In 1B gaat dat over meer dan 100.000 euro. Als ze ons die testen moesten opleggen, dat kan geen enkele club dat betalen. Dan is het bij elke amateurclub na twee maanden boeken toe. De overheid mag de sport ook niet aan zijn lot overlaten. Wij betalen wel 24.000 euro bondtaksen per jaar hè, die centen zijn nu heel moeilijk te missen. Er moet echt iets gebeuren. Er gaan clubs sneuvelen, niet alleen in het voetbal.”

“Wij hebben als amateurclubs een charter getekend dat er zonder kantine niet gespeeld wordt” ~ Wendy De Wit

Ben je bang dat er nog financiële tegenvallers zullen komen zoals sponsors die afhaken?

“Nee, we hebben trouwe sponsors die vooral in de bouw werken, die sector heeft verder kunnen werken. De solidariteit die we nu van onze sponsors krijgen is plezant, ze houden ons overeind. Er zijn zelfs nieuwe sponsors bijgekomen, dat is niet slecht in deze tijden.”