Het zijn barre tijden voor de clubs in Eerste Nationale. De corona-crisis hakt financieel zware wonden. Veel kosten lopen namelijk gewoon door, terwijl daar geen inkomsten tegenover staan. Bij Club Luik is dat niet anders. Ook Matricule 4 staat in de overlevingsmodus, maar dat belet de directie van de club niet in het uitspreken van hun ambities. Op het eigen Web tv-kanaal sprak voorzitter Jean-Paul Lacomble vrijdag 4 december niet alleen over de huidige problemen, maar ook over de onveranderde ambitie van zijn club: “Terug naar het profvoetbal”.

Het is nog onduidelijk wanneer de competitie in Eerste Nationale zal worden hervat. Die werd door Covid-19 stilgelegd voordat hij goed en wel begonnen was. Club Luik speelde pas vier officiële duels dit seizoen. Drie keer in de beker en eind september één competitiematch tegen Rupel Boom. Het heeft er alle schijn van dat Anderlecht de eerstvolgende tegenstander wordt van les rouges et bleu. Op 10 januari ontvangt de eerste kampioen van België de recordkampioen. Een match waar naar werd uitgekeken in Luik. Zoals het er nu uitziet, zal de match – als die al doorgaat – zonder publiek worden gespeeld.

Lacomble wil zo snel mogelijk weer het veld op. “We zijn immers een voetbalclub”. Voor de financiën, maar zeer zeker voor de trouwe achterban van de volksclub. “RFC Liège houdt duizenden mensen bezig en zorgt voor hun voor ontspanning”. Hij vertelde dat iedereen binnen de club vecht om deze crisisperiode te overleven en om de toekomst op de middellange termijn veilig te stellen. “Wij willen hier sterker uitkomen”.

Een toekomst waarin de club weer deel wil gaan uitmaken van de elite van het Belgische voetbal. Een werkgroep denkt momenteel na over de competitie-opzet in 1B. De kans bestaat dat het aantal van acht ploegen wordt uitgebreid. “En daar willen wij bij zijn”, aldus Lacomble. Club Luik is, ondanks de huidige malaise, daarom nu al bezig met het voorbereiden van het licentiedossier voor 1B van volgend seizoen.

Club Luik kwam elf jaar geleden voor het laatst uit in de toenmalige Tweede Klasse. In het seizoen 2009/2010 eindigden les Sang & Marine als allerlaatste in de rangschikking, met slechts 23 punten en een straatlengte achter nummer voorlaatst KSK Beveren. De Tweede Klasse bestond toen uit negentien ploegen, een schril contrast met de huidige acht.

Advertentie