Everton startte dit seizoen als één van de revelaties van de Premier League. The Toffees wonnen op speeldag 1 verrassend op het veld van Tottenham en pakten daarna 9 op 9. Het eerste puntenverlies vond op speeldag vijf plaats tegen aardsrivaal Liverpool, op zich geen ramp, maar daarna moest Everton zich tevreden stellen met nog amper één overwinning en één gelijkspel in 6 matchen. Kan Everton dan toch niet de inhaalbeweging richting de grote clubs maken?

Carlo Ancelotti was duidelijk aan het begin van het seizoen, er moest opnieuw Europees gevoetbald worden op Goodison Park. Everton zette die uitspraak heel wat kracht bij door in tijden van corona toch de kern te versterken. Achterin werd Ben Godfrey weggeplukt bij Norwich voor bijna 30 miljoen, een transfer met het oog op de toekomst. Nieuwkomers Allan en Abdoulaye Doucouré moeten op het middenveld van de The Toffees heersen. Maar de meest smaakmakend transfer was natuurlijk die van James Rodriguez. De 29-jarige Colombiaan moet de nieuwe draaischrijf van Everton worden.

Everton begon sterk aan het nieuwe seizoen, het begon met 12 op 12 en won op de openingsspeeldag op bezoek bij het Tottenham van José Mourinho. Ze verloren hun eerste punten thuis tegen Liverpool, waar de meesten toch meteen denken aan de horrorblessure van Virgil van Dijk. Alles liep tot dan op wieltjes bij Everton. James Rodriguez was met 3 goals en 3 assist de draaischijf die Everton nodig had, het middenveld draaide als nooit tevoren en talent Richarlison was belangrijk voor de club. Al was de revelatie van die eerste 5 machten toch de 23-jarige spit Dominic Calvert-Lewin. De Brit scoorde 7 keer in de eerste 5 duels en was daarmee de afwerker die Everton mistte sinds het vertrek van Romelu Lukaku.

Maar sinds die match tegen Liverpool loopt het overal mis bij Everton. Richarlison pakte na een smerige overtreding rood tegen Liverpool en was 3 weken geschorst. James Rodriguez heeft sindsdien geen enkele goal of assist meer achter zijn naam staan. Flankverdedigers Coleman en Digne zijn al enkele weken op de sukkel en Jordan Pickford blijkt dan toch niet de puntenpakker te zijn waar Everton 40 miljoen voor betaalde. Eén zekerheid is er wel, Calvert-Lewin blijft scoren en dat is dan ook het enige lichtpuntje in deze moeilijke periode. Everton staat nu negende: komt het goed en pakt zijn Everton zijn Europees ticket of wordt het weer zo’n grijs seizoen? Het antwoord zal vorm krijgen in de komende weken en maanden.

Advertentie