Alejandro Sabella, oud-bondscoach van Argentinië, is op 66-jarige leeftijd overleden. Sabella was hartlijder en stierf in een ziekenhuis in Buenos Aires. Als bondscoach leidde hij Argentinië ei zo na naar een derde wereldtitel, maar ook zijn spelerscarrière mocht er zijn.

Sabella kwam als speler uit voor enkele grote namen in het clubvoetbal: naast onder andere River Plate, Estudiantes de la Plata en Grêmio kwam hij in Europa uit voor Sheffield United (1978-1980) en Leeds United (1980-1981). Met River Plate pakte hij in 1975 de eerste landstitel in achttien jaar met de club. In 1978 haalde Sheffield de middenvelder naar Europa na het mislopen van de toenmalige Argentijnse vedette Diego Maradona. In 1983 speelde hij ook acht interlands voor Argentinië.

Na zijn spelerscarrière volgde ook nog een lange trainerscarrière. Die verliep aanvankelijk in de schaduw van oud-wereldkampioen Daniel Passarella: Sabella was zijn assistent bij River Plate (1990-1994), Argentinië (1994-1998), Uruguay (2000-2001), Parma FC (2001), CF Monterrey (2002-2003), Corinthians (2005) en River Plate (2006-2007). Pas in 2009 debuteerde hij als hooftrainer, maar wel meteen met succes: met Estudiantes won hij met onder andere Juan Sebastian Verón op het veld meteen de Copa Libertadores. Het jaar daarop won hij ook de Apertura, het eerste deel van de Argentijnse competitie.

Na zijn vertrek bij Estudiantes in 2011 leek Sabella op weg naar Al-Jazira, maar na de Copa América 2011 waarin Argentinië in eigen land in de kwartfinale sneuvelde tegen Uruguay na strafschoppen deed zich een mooie kans voor om Sergio Batista op te volgen als bondscoach. Onder zijn leiding plaatste Argentinië zich moeiteloos voor het WK 2014, waar het uiteindelijk pas tijdens de verlengingen van de finale zou sneuvelen tegen Duitsland. Na het WK stapte hij zelf op. Het zou zijn laatste klus als trainer zijn.

Advertentie